Gerede Belediye Başkanı Ömer Baygın, şimdiye dek çalışmaları gizli yürütülen çok önemli bir projeyi Yenigün’e açıkladı. Demirciler Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi’nin öncesinde çalışmaları yürütülen bahsi geçen projede çok önemli mesafeler kat edildi. Fay hattı üzerindeki binaları ilgilendiren bu proje Demirciler Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi öncesinde hatta çok yakın bir zamanda uygulamaya konulacak. Projede fay hattı üzerindeki tüm binalar boşaltılacak, Orman İşletme Müdürlüğü alanına yapılacak yeni binalara boşaltılacak dairelerin karşılığında daire, dükkan karşılığında dükkan verilecek. Fatih Camii, Adliye, Kaymakamlık binası, Yeni Hal Sokaktaki binalar ile deri sanayinin güneye kadar giden fay hattındaki binalar Orman İşletme Müdürlüğü alanına transfer edilecek. Projede son rötuşlar yapılıyor. İlk kazma Orman İşletme Müdürlüğü’nden tapu alındıktan hemen sonra vurulacak. Tüm detaylar Baygın ile gerçekleştirdiğimiz özel röportajda…
Gerede Belediye Başkanı Ömer Baygın ile gerçekleştirdiğimiz özel röportajda Baygın, şimdiye dek kamuoyu ile paylaşılmayan bir projeyi gün yüzüne çıkardı. İşte o röportajda sorulan sorular ve Baygın’ın verdiği önemli yanıtlar…
24 Kasım Pazar günü saat 22:49’da yaşanan deprem sizi bir kez daha Demirciler Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi’nde haklı çıkardı ve deprem kentsel dönüşümü bir anda gündeme taşıdı. Depremden sonra “çalışmalar hemen başlasın” sesleri daha gür çıkmaya başladı. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Bu konuda aceleci davranmak gerekiyor mu?
Ömer Baygın: Kuzey Anadolu fay hattı, Türkiye’nin en önemli fay zonu üzerindeyiz. Bu bir gerçek ve bu gerçek hiçbir şekilde yadsınamaz. Dolayısıyla ‘deprem öldürmez, hazırlıksız olmak öldürür’ sözü yabana atılacak bir söz değil. Biz, gerek devlet gerekse yerel yönetimler olarak hazırlıklı olmak durumundayız. Bu noktada daha önce zemin etütlerimiz, yapı denetim uygulamaları başladı, inşaat standartları çok yükseldi ve dolayısıyla yeni yapılan yapılarla ilgili endişe taşımıyoruz. Çünkü son yapılar fen ve sanat kurallarına tam uygun inşa edildi. Tarih verecek olursak 2000 yılından sonra yapılan yapılar diyebiliriz. Biz Belediye Başkanlığı görevine gelir gelmez yaşanan deprem ve hemen akabinde inşaat standartlarında yapılan düzenlemeler ile binalar daha kaliteli yükseldi. Ama yine bir felaketten sonra ne yazık ki bir şeyler değişti. Dolayısıyla ilave tedbir olarak bizim Demirciler Mahallesi ile ilgili düşündüğümüz kentsel dönüşümün bir kez daha isabetli bir karar olduğunu görmüş olduk.
Demirciler Mahallesi’ndeki yapı stokunun ancak %6’sı yeni yapı. Diğerleri 2000 yılından önce yapılmış yapılar. Bu pencereden baktığımızda Kentsel Dönüşüm Demirciler Mahallesi’nin kurtuluşu. Çeşitli sebeplerle bu karara sıcak bakmayan hemşehrilerimiz de son yaşadığımız bu depremle birlikte bir kere daha alınan bu kararın isabetli ve doğru bir karar olduğuna kanaat getirmişlerdir diye umuyorum. Biz ne kadar süratle kentsel dönüşüm yaparsak, 2000 yılından önceki yapılarımızı yenilersek o kadar depreme hazırlıklı olacağız demektir. Bütün Türkiye’nin gündeminde bu konu vardır ve devletimizin sunduğu bu imkandan Gerede’mizin faydalanması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’deki 6.5 milyon yapı önümüzdeki 15 yıl içersinde yenilenecek. Bu Türkiye için önemli bir dönüm noktasıdır, milattır.
Demirciler Mahallesi’nde Kentsel Dönüşüm Projesi’ni gerçekleştirme düşünceniz ne zaman ortaya çıktı?
Ömer Baygın: Bu proje hep aklımızda vardı ancak maddi noktada bizde biraz büyük bir proje düşüncesi hasıl olduğu için öteliyorduk. Fakat Van depreminden sonra bu işin cesaretle kararının alınması noktasında hemfikir olduk. Devletimizin 2013 yılında çıkardığı 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası hem bu projeyi zorunlu hale getirdi hem de devletin büyük desteği, imkanları bu noktada bir araya geldi. Sonuç itibariyle böyle önemli bir kararı almış olduk.
Gerede fay hattı üzerinde diyoruz. Bu fay hattı üzerindeki binaları ortadan kaldırmak gibi bir düşünceniz oldu mu?
Ömer Baygın: Kesinlikle var. Gerede fay hattı üzerinde, Demirciler Mahallesi gerek zemin gerekse dar sokakları ve gerekse de %90’ın üzerindeki binaların 2000 yılından önce yapılması nedeniyle kentsel dönüşüm noktasında öncelik. Ama tüm bunların yanında en öncelikli olan fay hattı üzerindeki binalardır. Biz bu noktada da çalışmalarımızı yürütüyoruz. Şu ana kadar ilan edilmiş bir durum değil ancak çalışmalarımız süratle devam ediyor. Kesinlikle fay hattı üzerindeki tüm yapılar boşaltılacak ve yeni rezerv alanından evleri boşaltılan vatandaşların evleri, dükkanları verilecek. Yani batıdan doğuya doğru, şehrin tam ortasından geçen fay hattı üzerindeki camiler, resmi daireler, dükkanlar, evler tamamen boşaltılacak ve o alanda hiçbir yapı olmayacak. O alan yol ve yeşil alan olarak düzenlenecek.
Bu noktada kafaların karışmaması için iki şey söylemem gerekiyor. Birincisi, Demirciler Mahallesi’nin fay hattı dışında kalan mahallenin tamamı yerinde dönüşecek. Aynı mahalleye yeni bir planlama ile yeni binalar yapılacak, sokaklar ve caddeler yeniden belirlenecek. Bunun adı yerinde dönüşüm. Fay hattı üzerindeki yapılar ise transfer olacak. Fay hattındaki binalar için başka bir alanda yeni binalar yapılacak ve fay hattı tamamen boşalacak. Bizim uzun süredir şimdiye dek kamuoyu ile paylaşmadığımız, üzerinde çalıştığımız nokta fay hattı üzerindeki dükkan, konut, daire vb… yapıları Orman İşletme Müdürlüğü’nün alanına taşımayı hedefliyoruz. Bu noktada girişimlerimizi başlattık, süreç olumlu devam ilerliyor. Maliye Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Belediyemiz ile ortak mutabakat sağlanarak Orman İşletme Müdürlüğü’ndeki arsa temin edildikten sonra o bölgeye binalar yapılacak sonra da fay hattı üzerindeki yapılar o bölgeye taşınacak. Bu projede hiçbir vatandaşımız mağdur edilmeyecek. Dairesinin değeri dairesiyle, dükkanının değeri dükkanıyla verilecek. O hat üzerindeki cami, resmi konut ne varsa onlar da Orman İşletme Müdürlüğü alanına taşınacak. Bu alan öncelikle transfer edilecek. Girişimler en üst düzeyde devam ediyor. Alanın tapuları alınmadı, tapular alındığı anda yapıların yapımına başlanacak.
Bu proje ile birlikte Osmanlı Caddesi Gerede’nin ana caddesi oluyor diyebilir miyiz?
Ömer Baygın: En prestijli caddelerinden birisi haline geliyor. Bu proje ile resmi daireler de şehrin belirli bölümlerine dağılmış olacak.
SİYASETİ DEĞİL, BELEDİYE BAŞKANLIĞI’NI BIRAKIYORUZ
“Bir dönem daha Belediye Başkanlığı yapmayacağım” diyen Ömer Baygın, özel röportajın devamında “Siyasete bundan sonra devam edecek misiniz?” sorusuna karşılık “Şu anda Belediye Başkanlığı’nı bırakıyoruz.”dedi ve sinyali verdi!..
Gerede Belediye Başkanı Ömer Baygın’ın bundan sonraki siyasi kariyerine nasıl devam edeceği bilinmiyor. Kamuoyunda Baygın’ın bir sonraki genel seçimde AK Parti’den Milletvekili adayı olacağı konuşulurken, Baygın, “Siyasete bundan sonra devam edecek misiniz?” sorusuna karşılık, “Şu anda Belediye Başkanlığı’nı bırakıyoruz. Siyasette tabi ki bir çok bağlantılarımız oluştu. Yine ilçe teşkilatımız istişare ihtiyacı duyduğunda seve seve her konuda destek olacağız. Bu bir ülke meselesi, ülkeye hizmet meselesi.”dedi.
“İlla Belediye Başkanlığı koltuğunda değil ilçe yönetiminden bizimle bir istişare ihtiyacı doğduğunda, yeni belediyecilikle tanışacak arkadaşlarımızın örneğin kentsel dönüşümle ilgili, Arasta’nın restorasyonu ile ilgili yada bir başka bilgi gerektiren konu ile ilgili fikrimizin sorulması ihtiyacı hissedildiğinde memleketimiz için seve seve her konuda desteğimiz olur”diyen Baygın, “Tüm bunların haricinde Sivil Toplum Kuruluşları, Vakıflarda, Kulüplerde görev alırız. Serbest meslek erbabı olarak Eczacılığa döndüğümüzde yine inşallah hep halkın içinde oluruz. Yada benim şuanda düşünemediğim kamu kurumlarından bir teklif olur onu değerlendirebiliriz. İlla şurada bir görev almak istiyoruz gibi bir çabamız da olmaz. Belediye Başkanlığını bırakıyoruz, ama hayata devam ediyoruz.”diye konuştu.
Yok derim olur
Bir noktada vatandaşlarımızın bir takım düşünceleri var; “Milletvekili adayı mı olacak?” diye. Bu konuda neler söylemek istersiniz? Sorusuna ise Belediye Başkanı Baygın şu yanıtı verdi: “Öyle bir hesapla bırakmıyorum ben Belediye Başkanlığını. Kesin konuşmaktan hep çekinmişimdir. Bu nedenle yok derim olur! Belediye Başkanlığı’na da 1994-1999 yıllarında çok yoğun ısrarlarla aday oldum. Hatta düşünmüyordum. 2004’de de yoğun teveccühe karşı aday oldum. 2009 yılında kendim aday olmak istedim ve son kez demiştim. Dolayısıyla buraların hizmet makamı olduğu kafamızda olursa ayrılmakta kolay olur. Bir görev teklifi geldiğinde kabul etmekte kolay olur. Biz makam, mevkii çok şükür oraları gördük ve doyduk. Daha fazla beklenti içersinde değiliz ve böyle bir hırsımız yok. Bir şekilde bir görev teklif edilir ondan da kaçınmak, kaçmamak gerekir. Şu anda Belediye Başkanlığı’nı bırakmam da görevden kaçmak değil, ilkeli siyasettir. 5 yıl önce ilan etmiştik, yeni arkadaşlara görev vermek, siyasetçilerin sözünde duruyor olduğunu göstermek, bu makamların da bir nöbet, dönemsel görev olduğunu ve bırakılabilecek makamlar olduğunu göstermekti.”
Size göre aday adayı sayısı az mı? Vatandaşlar az olduğunu düşünüyor… sorusuna karşılık ise Baygın, “Az gözüküyor. İktidar Partisinin aday adayı daha fazla olması düşüncesi hasıl olabiliyor. Bir açıdan bakıldığında bu tablo gözüküyor. Diğer açıdan bakıldığında bazı il ve ilçelerde bazı aday adayları birbirleri aleyhinde propaganda yapıyorlar. O da hem seçilecek adayı etkiliyor hem de o partinin gücünü etkiliyor. Maalesef geçtiğimiz seçimlerde biz bunu Gerede’de yaşadık. Aday adayları arasında sırf hırstan kaynaklanan lüzumsuz ifadeler dolayısıyla partimiz biraz olumsuz etkilendi. Çok şükür şu anda seviyeli gidiyor. O da beni mutlu ediyor. Herkes kendisini anlatsın, ‘kim seçilirse ben onu destekleyeceğim’ desin. Bunlar güzel şeyler siyasette.”dedi.
Aday adayı sayısının azlığı hizmete etki eder mi? Sorusuna karşılık ise Başkan Ömer Baygın, “Etmemesi lazım. Bence bunun şükrünü eda etmek için daha fazla çalışmak lazım. İnşallah memleketimiz için hayırlı olur.”cevabını verdi.