Gerede Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ersin Kaşka’ya deri sektöründe yaşanan durgunluk ve bu durgunluğun ekonomiye etkisi ile eski mevkidaşı CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş’in Gerede Deri Sanayi hakkında TBMM’ye sunduğu önerge ile ilgili sorular yönelttik. Kaşka, bu özel röportajda şunları söyledi;
DERİ SEKTÖRÜ OLDUKÇA DURGUN BİR DÖNEME GİRDİ. BU DURGUNLUK NE ZAMANA KADAR SÜRECEK?
ERSİN KAŞKA: Deri üretiminde Yüzde 60’lık bir düşüşü şu anda varsayıyoruz ve bu düşüş sektörü çok olumsuz etkiliyor. Ancak krizlere alışkın olan, hatta ve hatta benim şahsi görüşüm krizlere en dayanıklı sektör; deri sektörü. Bir kriz olduğunda her sektör etkilenir ancak deri sektörü başka. Krizlerle yaşamayı en fazla öğrenen deri sektörü, bu durgunluğun da üstesinden gelecektir.
Sektör, öyle kolay badireler atlatarak bugünlere gelmedi. Biraz geçmişe bakacak olursak deri sektörünün her krizin üstesinden nasıl başarıyla çıktığını net görürüz. 2003’lü yıllarda ABD ile Irak arasında yaşanan savaşla Ortadoğu’da başlayan ekonomik sıkıntıdan en fazla deri sektörü etkilenmiştir. Çünkü o yıllarda Irak pazarı Gerede Deri Sanayi için çok iyi bir pazardı. Deri sektörü bu yıllarda farklı pazarlara yönelerek bu süreci atlattı. Daha sonra Libya, Mısır ve Suriye’de yaşananlar deri sektörünü etkiledi. Bir şekilde sanayicimiz bir yolunu buldu ve bu krizlerden de farklı pazarlar bularak çıktı. Yakın geçmişte yaşanan pandeminin etkisi bir yana Ukrayna ve Rusya arasında patlak veren savaş deri sanayimizdeki üretimi maalesef bu istemediğimiz noktaya getirdi. Tüm bunların yanında Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 10 ilin etkilendiği büyük depremden sonra iç pazarda yaşanan durgunlukla sektörümüz de mecburen bu duruma geldi. Geçmişte olduğu gibi bu durgunluğunda çok uzun sürmeyeceğini öngörüyoruz.
ŞU HALDE BİLE İNSANLARI İŞSİZ BIRAKAN FİRMA DUYMADIK…
Son dönemde pandemi, Ukrayna-Rusya savaşı ve yaşanan büyük depreme rağmen Gerede Deri Sanayi’nde işçi çıkaran, insanları işsiz bırakan firma duymadık. Varsa bile çok nadirdir, bir elin parmaklarını geçmez. Bu şunu gösteriyor; sektör her ne olursa olsun istihdamı sürdürüyor ve işçisini şu zor zamanlarda yalnız bırakmıyor. Şu halde dahi işçisini kollayan deri sektörüne Gerede olarak sahip çıkmak zorundayız. Her türlü güçlükle boğuşan üreticimize sahip çıkılması onların hakkı diye düşünüyorum.
DERİ SEKTÖRÜNE SAHİP ÇIKILMASI DEMİŞKEN ESKİ MEVKİDAŞINIZ CHP BOLU MİLLETVEKİLİ TÜRKER ATEŞ’İN TBMM’YE SUNDUĞU SORU ÖNERGESİNİ NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?
ERSİN KAŞKA: Pandemi, Rusya-Ukrayna savaşı ve son olarak 10 ili etkileyen büyük depremin etkilerinden bahsettik. Deri sektörü tüm bu yaşanan olumsuzluklara rağmen bırakın işçi çıkarmayı bir taşınma sürecinden geçti. Şunu öncelikle belirteyim; Belediye Başkanımız Mustafa Allar’ın Deri Sanayi’nin şehir merkezinden Organize Sanayi Bölgesi’ne taşınmasında çok büyük katkısı olmuştur. Herkesten fazla bu işin olmasını isteyen, taşınma hususunda elini değil gövdesini koyan Belediye Başkanımızdır. Deri OSB’ye taşınmada devletimizin verdiği hibe desteğinin de oldukça büyük faydaları olmuştur. Ancak taşınma kolay bir husus değil. Sadece kaba binayla iş bitmiyor. Taşınmada neredeyse fabrikaların tüm mekanik kısımları yenilendi. Dericiler için bu maddi güç gerektiren çok zor bir süreçti.
Hiçbir derici istemiyor ki çevre kirlensin ve istemedi de. Dericiler, mevcut bir arıtma varken hemen daha fazla kapasiteye sahip 2. arıtma tesisinin yapılması için kolları sıvadılar. Benim de Yönetim Kurulu Üyesi olduğum Deri OSB Yönetimi, 2. Arıtma tesisinin yapımına 2 yıl önce karar verdi ve vakit kaybetmeksizin ihale pandemiden hemen önce sonuçlandı. Netice itibariyle tesisin yapımına başlanıldı. Bir süre sonra pandemi dönemine girdik ve arıtmanın yapımı gecikti. Daha sonra müteahhit firma değişti. Sonraki süreçte 10 ilin etkilendiği deprem meydana geldi. Arıtma Tesisini yapan yüklenici müteahhit firma, işçilerinin tamamının deprem bölgesindeki inşaatlarda çalışmaya başlamasıyla işi geciktirdi. Tüm bu olumsuzluklara karşın dericiler ve Deri OSB Yönetimi, bahanelerin ardına sığınmadı ve 2. Arıtma Tesisini bitirme aşamasına getirdi. 30 Kasım’da yeni arıtma tesisi çalışmaya başlayacak.
Şimdi gelelim CHP Milletvekili’nin TBMM’ye sunduğu soru önergesine. Dericiler hiçbir şey yapmaz, mevcut arıtma tesisi varken ikinci bir arıtma tesisini üstelik 160 Milyon TL gibi bir rakam harcayarak inşa etmez dersiniz ki; ‘tamam, deri sanayine karşı CHP milletvekilinin söylemleri doğru’ Ancak ortada Deri sektörünün bir çabası var. Çevreye duyarlı olmak için sektör milyonlarca lira harcıyor. Bunu üstelik Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı yapmış biri görmüyor? Benim kızdığım nokta bu. Burada açıkçası reklamcı bir duruş izlenimi aldım. Deri OSB’de yapılan bu çalışmalardan Türker Ateş’in bilgi sahibi olduğunu da zannetmiyorum ayrıca. Çünkü bir kez olsun Deri OSB’ye yolunun düştüğünü görmedim.
Türker Ateş, belki deri sanayinin çevreye karşı tutumunu, çabasını, yapılanları okur da bilgi sahibi olur diye bunları anlattım. Doğruyu söylemek gerekirse, seçimden önce bir çok platformda Gerede’nin ve Mengen’in yatırım teşvikte 4. Bölge olamamasını bir başarıymış gibi her yerde anlatan birinden bunu beklemek ne kadar doğru onu da bilmiyorum!
Biz istemiyoruz ki çevre kirlensin! Ama bitmek üzere olan ve 30 Kasım’da faaliyetine başlayarak tüm problemlerin aslında çözüleceği bir aşamada CHP Milletvekili Ateş’in ne yapmaya çalıştığına anlam veremiyorum.
İlhan Armağan
Size göre hiç kimse işini doğru yapmasın Çok mı istiyorsunuz ?
Ahmet yayla
Ersin bey. Sizin iyi niyetinizden suphe etmiyorum. 40 sene once cozulmesi gereken bir konu hala cozulmemis. Bu konudan herkes rahatsiz. Ne Bolu milletvekilleri nede belefiye baskani aksiyon almamis yillardir. Hala 3 mv cikartabilen AK parti milletvekili koy koy geziyor Bolu da. Neden bu konusan, zarar gorenlerle konusmuyor? Insanlar artik kimseye guvenmiyorlar. Ne guzel bir sanayii olusmus Gerede de, herkese tesekkurler ama isimizi duzgun yapalim. Bu guzel beldeye hep beraber sahip cikalim. Kasim sonunu iple cekiyoruz.
Boluluyum
Ersin başkanım sen yürü doğru yoldasın. Türker klasik c h p kafası önceleri özver sonra karşısıns geçer bunların alayı böyle. Deri organize sanayi çok harika olmuş elinize emeginize sağlık.
İbrahim Yılmaz
Yenigün Gazetesinin sosyal medya haber paylaşımlarının altına yapılan yorumlarda 1 tane Gerede de yaşayan kişi yorum yapmamış. Ahmet Yayla 40 yıldır çözülememiş demiş yorumda ve çok da güzel söylemiş. Şimdi arıtma başlamış haberde diyor ki k. kafalılara 2 ay sonra bitecek diyor. Anlamıyorlar. Bu işin bitmesi için gaz vermek, olmasını istemek yerine dışarda yaşayan, yılda 1 bilemedin 3 gün Geredeye gelenler Türkere şakşakçılık yapıyorlar. Adamlar bitirsin arıtmayı istediğinizi söyleyin, nasıl bir kafa yapısındasınız. Gerede yıllardır kokusunu çekti taşıdılar tabakhaneyi şimdi de arıtma bitiyor işte. Deri sanayi olmasa hayat biter, dışardakilerin umrunda mı? Gelecekler yılda br sefer bayramda falan balık tutup gidecekler beyefendiler. Burada yaşayan sabrediyor deri sanayine siz kimsiniz? Biz burada yaşayanlar arıtma bitene kadar Mutafa başkanın da Ersin başkanın da yanındayız, onlar yapacaklar bu işi, biz size güveniyoruz.