23-Kasım-2024 12:31:52

Cankoç Medya Kuruluşudur.

$
Teşvik alan OSB’nin biri dolmadan diğeri açılıyor

Teşvik alan OSB’nin biri dolmadan diğeri açılıyor

BUNUN ADI EKONOMİK DARBE!

Gerede Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ersin Kaşka, Yenigün’e verdiği özel röportajda bir çok önemli detaya yer verdi.

Uluslararası rekabette sanayicinin eşit şartlarda yarışamadığını ve sanayici için sigorta primlerinin düşürülmesi, elektriğin ucuzlatılması, sektörel teşviklerin arttırılması, gerekirse Anayasada borçlar hukuku ve buna benzer bir çok kanunun yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirten Kaşka, “Gerede sektörel teşvik almalı, yeni teşvik sisteminde ise ilçeler bazlı teşvik almalı.”dedi.

“Gerede’nin ortalama sıcaklık verileri 18,5 derece. Aslında soğuk avantaja çevrilebilir. Özellikle gıda sektörü Gerede’ye çekilebilir.” Diyen GTSO Başkanı Kaşka, Gerede’nin dezavantajlı olduğu en önemli noktanın Gerede’nin çevresindeki bütün yerlerin teşvik kapsamında oluşu olduğunu dile getirdi.

Bu röportajda şimdiye dek dikkat çekilmeyen ve Gerede’nin ekonomik anlamda darbe yemesine sebep olan önemli bir konuya da değinen Kaşka, “Teşvik alan OSB’lerde bizim anlayamadığımız nokta şu; bir OSB dolmadan başka OSB’lerin açılması. Aslında bu sistematik olarak çok yanlış bir şey. Önce mevcut OSB’ler dolmalı ondan sonra başka OSB’lerin önü açılmalı.”dedi.

Gerede Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ersin Kaşka, Yenigün’e verdiği özel röportajda bir çok önemli detaya yer verdi. GTSO Başkanı Kaşka ile gerçekleşen röportajın tüm ayrıntıları:

Gerede’nin ekonomik anlamda gelişmesi bu yeni siyasi dönemde nasıl sağlanabilir?

GTSO Başkanı Ersin Kaşka: Gerede’nin önümüzdeki süreçte izleyeceği ekonomi politikasında öncelikle Gerede’deki bütün mülki amirler ve siyasi idari amirlerinin hepsinin bir araya gelmesi lazım. Bu birlik ve beraberlik sağlanmadığı müddetçe Gerede’de ilçenin geleceği noktasında olumlu söz edilmesi mümkün değil. Dolayısıyla Gerede’deki bütün kurumlar özellikle ekonomik noktada bir araya gelecekse derse çok iyi çalışılmalı, öncelikler çok iyi belirlenmeli, önem sırasına göre bir liste yapılmalı ve bu liste üzerinden de herkes üzerine düşen görevi yaparak ve ilgili mevkilerle diyolağa geçilerek Gerede’nin geleceğine yön verilmesi gerekiyor.

Deri Sanayinin taşınma sürecinde Gerede Ticaret ve Sanayi Odası nasıl bir yol haritası izleyecek?

GTSO Başkanı Ersin Kaşka: Bu dönemde yeni seçilen Belediye Başkanımız Sayın Mustafa Allar’ın geçmişinde derici kimliği olması, Gerede Ticaret ve Sanayi Odası yönetiminde tecrübesi olması, aynı zamanda şahsımın da mesleğinin derici olması nedeniyle deri sektörüne hakimiz. Valimizin Deri OSB Müteşebbis Heyet Başkanı, Kaymakamımızın Deri OSB Yönetim Kurulu Başkanı olduğu bir durum söz konusu. Dolayısıyla şahsımın da Denetim Kurulunda olduğu Deri OSB’nin bir yönetimi var. Alt yapı çalışmaları hızlı bir şekilde devam ediyor. Gerede’de artık şunu kimse konuşmamalı; ‘Deri Sanayi OSB’ye taşınacak mı taşınmayacak mı?’ Bu sorunun yanıtı artık bellidir ve Deri Sanayimiz mutlaka Deri OSB’ye taşınacaktır. Burada hedeflenen süre olan 2015 yılı sonu gibi alt yapı çalışmalarının tamamlanması hedefleniyor. Alt yapının tamamlanması ile birlikte tahsisler yapılacak ve tahsislerin yapılmasıyla birlikte 2 yıl içersinde Deri Sanayi Deri OSB’ye tamamen taşınmak zorunda. Süreci takip ediyoruz ve süreç işliyor. Hem Geredeliler hem de sanayicilerimiz için iyi olacak umudundayız.

Deri Sanayinin taşınmasından sonraki dönem de çok önemli. Sanayicimizin uluslararası rekabetteki yeri bu aşamadan sonra ne olacak? İstihdam artacak mı?

GTSO Başkanı Ersin Kaşka: Şu anda uluslararası bir rekabet söz konusu. Uluslararası rekabette de dünya genelinde eşit olmayan şartlarda aslında Türkiye üretim gerçekleştiriyor. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu her zaman şunu ifade ediyor; “Türkiye’de sanayicinin ve tüccarın uluslararası ticarette şartları eşit seviyeye getirilmeli” Bu ifadede neden bahsediliyor? Sigorta primleri düşürülmeli, elektrik ucuzlatılmalı, sektörel teşvikler artmalı, gerekirse Anayasada borçlar hukuku ve buna benzer bir çok kanun yeniden düzenlenmeli.

Artık bugünden sonra deri sektöründe “ben daha güçlü varım” diyebilmesi için sanayicimizin Deri OSB’ye taşınması gerekiyor. Deri OSB’de maliyet düşürücü, sürümü artırıcı, sürekliliği artırıcı fabrikalarda deriler işlenecek ve bu da uluslararası ticarette dericilerimizin önünü açacak bir faktör olarak karşımıza çıkacak.

İstihdama gelecek olursak bu çok tartışılan bir konu. Gerede Deri Sanayi 7 Bölgeye göre çok avantajlı bir durumda. Dışarıdan da bazı fabrikaların Gerede Deri Sanayi’ne gelmek istediğini bazı görüşmelerden biliyoruz. Dolayısıyla Türkiye’deki marka ve büyük firmalar buraya çekilebilirse Deri sektöründe istihdamın artacağı kanaatindeyiz. Sanayici fabrikasının mevcut şartlarını yerine getirebilir, makinelerini iyi dizayn edebilirse bu beraberinde ihracaatı da artırıcı faktör olarak karşımıza çıkar. İhracaat beraberinde kalite getirecek ve bu da beraberinde talebi artıracak. Talep arttığında ise daha fazla çalışan söz konusu olacak. Görüşümüz bu yönde.

Gerede’nin belini büken teşvik sistemine ilişkin taslak çalışmalarınız var mı? Gerede bu dertten nasıl kurtulacak? Deri Sanayi’ne sektörel bazda bir teşvik alınabilir mi?

GTSO Başkanı Ersin Kaşka: Biz Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı görevine geldiğimizden bu yana Genel Sekreterimizle beraber katıldığımız bütün toplantılarda “İlçe Bazında Teşvik” sistemini dile getiriyoruz. Bolu ilinin TUİK verilerine göre en zengin il olması bizim teşvikte belimizi büküyor. Ama biz bir çok platformda şunu dile getiriyoruz; “Bolu diğer illere göre kayıt altında bir il. Kayıt altında olduğu için Türkiye’nin en zengin illeri arasında gözüküyor.” Dolayısıyla Gerede’deki teşvik sistemine sektörel teşvik bazında uğraşılmalı. Şu anda Karma Organize Sanayi Bölgesi’nde %50 arsa teşviği var. Bu da Gerede’deki idarecilerin almış oldukları bir başarıdır. Özetleyecek olursak Gerede sektörel teşvik almalı, yeni teşvik sisteminde ise ilçeler bazlı teşvik almalı. Teşvik il bazında olduğu zaman biz ilçe olarak sıkıntıya düşüyoruz.

Biz bu noktada Sanayi Bakanlığı’nı hiç zorlamıyor muyuz? Çünkü bu yaklaşık 10 yıllık bir mevzu!

GTSO Başkanı Ersin Kaşka: Gerede Ticaret ve Sanayi Odası yönetiminde göreve ilk geldiğimizde dönemin Milletvekilleri ile beraber Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’ti ve kendisine teşvik sistemi çıkmadan önce gittik, bütün raporlarımızı sunduk. Bu görüşmemizde kendisine durumu da izah ettik. O zaman için teşvik sisteminin bu şekilde hazırlandığını, TUİK verilerinin baz alındığını Bakan Bey bizlere iletti. TUİK verileri baz alındığında dolayısıyla en zengin iller arasında oluyorsunuz. Bunu aşabilmenin tek yolu yeniden ifade ediyorum ilçe bazında ve sektörel teşvik. Gerede Ticaret ve Sanayi Odamızda teşvik sistemine ilişkin ciddi anlamda yazışmalar yapılıyor. TUİK verilerine bağlı bir sistem olduğu için açıkçası çokta bir şey yapılamıyor.

Bu konunun aşılabilmesi için Gerede’nin yek vücut olup STK’lar, mesleki teşekküller, yerel yönetimler toplanmalı, teşvik en önemli sorunumuzsa bu birinci sıraya yazılmalı, bunun üzerinde neler yapılabilir, nasıl bir yol izlenebilir, Ankara’da bu konuyla alakalı nasıl bir lobi faaliyetleri yürütülebilir konularına bakmak lazım. Önce biz dersimize iyi çalışacağız ve ne talep edip ne elde edebileceğimizi iyi analiz etmemiz lazım. İlçemizde herkes sebeplerle ve sonuçlarla ilgileniyor. Kimse süreçlerle ilgilenmiyor. Bunun için alt yapı olması lazım, bir süreç olması lazım, sonucunda da başarılı olmak lazım.

Karma Organize Sanayi Bölgesi’ne bu teşvik sistemiyle büyük fabrikalar çekilebilir mi?

GTSO Başkanı Ersin Kaşka: 1990’lı yıllar ile 2000’li yıllar arasında dünyada büyük değişimler var. Herhangi bir sanayici bir yere yatırım yapmak istediğinde önce OSB’nin alt yapısına bakıyor, daha sonra elektriğine, teşviğine bakıyor ve o kadar çok şeyi irdeliyor ki yani artık hiç kimse parasını boşa atmıyor. Karma OSB’ye yatırımcı çekilebilmesi için gelen sanayiciyi bilgi ve donanım olarak iyi bilgilendirmek, bürokrasiyi de gerekirse sanayicinin önünden kaldırarak çok daha hızlı bir şekilde yatırım yapmasını sağlayabilmesi için önünü açmak lazım. Gelen sanayiciye çok fazla bürokratik yükler yüklerseniz bu kaçmasına sebep oluyor. Karma OSB’de şu an 12 adet 10.000 metrekare, 1 adette 5000 metrekare yerimiz var. Tüm bu anlattıklarımızın yanında bu boş parsellerin dolabilmesi için teşvik en önemli faktör.

Bu konuda doğalgaz avantaj değil mi? Hava koşulları da dezavantaj gibi gözüküyor!

GTSO Başkanı Ersin Kaşka: Doğalgaz avantaj. Hava koşullarına gelince Gerede’nin ortalama sıcaklık verileri 18,5 derece. Aslında soğuk avantaja çevrilebilir. Özellikle gıda sektörü Gerede’ye çekilebilir. Çünkü gıda sektöründeki firmaların ciddi bir soğutma maliyetleri var. Bu maliyetler Gerede’de düşebilir. Bu da çok kolay değil. Dediğim gibi bunun bir alt yapısı hazırlanmalı ve bunun üzerine yoğunlaşılmalı. Gerede’nin dezavantajlı olduğu en önemli nokta Gerede’nin çevresindeki bütün yerlerin teşvik kapsamında oluşudur. Çevre iller ciddi avantajlılar. Ne zaman çevre illerdeki organizeler doldu daha sonra Gerede’ye geliyorlar. Bir de teşvik alan OSB’lerde bizim anlayamadığımız nokta şu; bir OSB dolmadan başka OSB’lerin açılması. Aslında bu sistematik olarak çok yanlış bir şey. Önce mevcut OSB’ler dolmalı ondan sonra başka OSB’lerin önü açılmalı.

Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

GTSO Başkanı Ersin Kaşka: Gerede’de medyanın çok önemli olduğu kanaatindeyiz. Hem ilçeye hem de ilçe dışında yaşayan Geredelilerin gözü, kulağısınız. Dolayısıyla burada Gerede’ye yeni bir sanayici gelecekse, Gerede’de bir şeyler gerçekten düzelecekse medyaya büyük görev düşüyor. Gerede Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizlere bilgilendirme fırsatı verdiğiniz için teşekkür ediyoruz.

Gerede Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ersin Kaşka’ya sorulan bu soruların ardından son dönemde yapılan çalışmalar noktasında GTSO Genel Sekreteri Şerafettin Dağyıldızı’na bir soru yönelttik. Dağyıldızı, şunları kaydetti:

GTSO Başkanı Ersin Kaşka: Son günlerin revaçta konusu İş Sağlığı ve Güvenliği. Bu konuda ilçemizdeki 135 firmanın elemanına İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimi verildi. Bunun yanında KOSGEP ile işbirliği çerçevesinde girişimcilik kursları devam ediyor. Bunun haricinde dış ticaret eğitimlerimiz devam ediyor. Dış ticaret eğitimleri sonucunda ufku açılan üyelerimizden ihracaata başlayanlar oldu. KOSGEP ile yaptığımız işbirliği ile Gerede’de kemer üretimi yapan firmaları bir araya getirerek, bu firmalarımızın işbirliği-güçbirliği desteklerinden nasıl yararlanabileceklerini, bunun sonucunda kemercilerimizin kafasında yıllardır olan bir yerde toplanmanın nasıl sağlanabileceğini aktarmaya başladık. Bunun yanında sadece kemer değil kemerin yanında diğer deri ürünlerinin tasarlanması ve üretim aşamasına geçirmeleri noktasında kemercilerimizin de gözünü açarak Türkiye pazarında daha fazla ürün satmalarını sağlamaya çalışacağız.

Cevap bırakın