Kurban Bayramı gün geçtikçe yaklaşıyor. İlçede bazı vatandaşlar kurbanlık almak için Bayrama yakın bir zamanı beklerken, kimileri ise kurbanlıklarını aldı bile… Ancak kurbanlık alırken nelere dikkat edilmeli, ne yapılmalı konusunda uyarılar yapılmaya başlandı.
Yapılan açıklamada, Veteriner sağlık raporu ve menşe şahadetnamesi bulunmayan, tüyleri karışık ve mat, bakışları ve dış görünümü cansız, çevreye karşı aşırı tepkili veya duyarsız kurbanlık hayvanların alınmaması gerektiği belirtildi.
Kurbanlık alımı konusunda yapılan bilgilendirmede şu özellikleri taşıyan hayvanların satın alınmaması istenildi:
“Veteriner sağlık raporu ve menşe şahadetnamesi olmayan, sığır ve mandalarda küpesi ve pasaportu bulunmayan, çok zayıf olan, gebe olan, yeni doğum yapmış olan, yüksek ateşi olan, çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan, tüyleri karışık ve mat olan, bakışları ve dış görünümü cansız olan, pis kokulu, ishali ve burun akıntısı olan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan.”
Tedbirler
Açıklamada, vatandaşların köylerde kestikleri hayvanların kulak küpeleri ve pasaportlarını doğrudan köy muhtarına teslim etmeleri, köy muhtarlarının da bunları Gerede İlçe Tarım Müdürlüğü’ne teslim etmeleri gerektiği belirtildi.
Bir yerde bulaşıcı, salgın hastalık veya sebebi belli olmayan hayvan ölümleri görüldüğünde, hayvan sahiplerinin muhtarlar, köy bekçileri, polis, jandarma gibi zabıta ekipleri ve serbest veteriner hekimlerin durumu mülki idare amiri ya da ilçe tarım müdürlüğüne bildirmekle yükümlü olduğu vurgulandı.
Tedbirlere de yer verilen açıklamaya göre, ülkenin özellikle doğu ve güneydoğu sınırlarından olabilecek illegal kurbanlık hayvan girişlerinin önlenmesi için Bakanlığın koordinasyonunda ilgili kurumların katılımıyla Ağustos ve Eylül aylarında toplantılar yapıldı. Diyanetten vatandaşlarımızın kurban alımlarında küpeli, menşe, şahadetnameli ve sertifikalı hayvan almalarının vaaz ve hutbelerde dile getirilmesi talebinde bulunuldu. Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığından özellikle yolların kesiştiği noktalarda kontrol ve denetimleri artırmaları istendi. Bakanlıktan veteriner hekimlerin de yer aldığı kontrollerde, belgesiz ve sağlıksız hayvanların nakillerine izin verilmediği vurgulandı. Kurbanlık satış yerlerinin denetlenerek belge ve sağlık kontrollerinin de yapıldığı kaydedilen açıklamada, tüm sığır cinsi hayvanların küpelenerek kayıt altına alındığı belirtildi.
Açıklamada, hayvan sevk ettirecek yetiştiricilerin dikkat etmesi gereken unsurlar sıralanırken, kurbanlık hayvan sevki öncesinde hayvanların şap hastalığına karşı aşılatılmış olması gerektiği ifade edildi.
Açıklamaya göre, kayıt altına alınmamış, kulak küpesiz ve yanlarında pasaportu bulunmayan hayvanların sevklerine izin verilmeyecek. Belgesiz hayvan nakleden hayvan ve araç sahiplerine idari para cezası, bunları taşıyan nakil vasıtalarına 3 ay süreli trafikten men cezası uygulanacak. Hayvanların nakil vasıtalarına aşırı yüklenmelerine, nakliye sırasında yaralanma veya gereksiz yere acı ve ıstırap çekmelerine neden olabilecek nakil vasıtaları ile sevklerine de müsaade edilmeyecek.