22-Kasım-2024 06:45:19

Cankoç Medya Kuruluşudur.

$
TOPLU YIKIM OLABİLİR!

TOPLU YIKIM OLABİLİR!

İlçenin en büyük binası konumundaki öğretmenevinin şok bir şekilde çürük çıkması ve bina için yıkım kararının alınması sonrası gözler öğretmenevi ile beraber neredeyse aynı tarihlerde inşa edilen ilçedeki diğer kamu binalarına çevrilmişti. Özellikle Adliye ve Kaymakamlık binasının çürük olabileceği gündeme gelirken, kaymakamlık binasının sağlamlık ölçümü yapılması için gerekli çalışmalar başlatıldı. İhalenin ardından ilgili firma tarafından oluşturulacak raporlarla beraber yıkım kararı alınıp alınmayacağı netlik kazanacak. Yıkım kararı çıkarsa kaymakamlık binasının da öğretmenevi ile beraber yıkılacağı öğrenildi.

Adliye Sarayı içinse çalışmalar daha önce başlatılmış ve yeni adliye sarayının nereye kurulacağı gelinen süreçte belirlenmişti. Kaymakamlık binasının da çürük çıkması durumunda bölgede hiçbir kamu binası kalmayacak.

Kaymakam net konuştu

Gerede Kaymakamı Arslan Yurt, resmi binaların durumuyla ilgili Yenigün’e önemli açıklamalarda bulundu. Raporların olumsuz çıkması durumunda açık konuşan Kaymakam Yurt, “Binalarla ilgili ortaya çıkan tadilat binanın yapılış maliyetinin %40’ını aşıyorsa buraya para harcamanın bir anlamı yok. Yıkılıp yeniden yapılacak demek daha makul. Kaymakamlık ve Adliye binaları için maliyetli bir güçlendirme çıkarsa yıkılıp yeniden yapılması durumu ortaya çıkar.”dedi.

1999 öncesi!

1999 depreminden önce yapılan kamu binaları için en azından bir güçlendirme yapılması sonucu çıktığını belirten Kaymakam Arslan Yurt, “1999 öncesinde koyulan kanun yeni kanuna uyum sağlayamayabiliyor. Gerede’deki kamu binalarında da güçlendirme çıkma ihtimali var. Dışarıdan baktığımızda binanın sağlam olduğu hissine varabiliyoruz ancak yapılış esnasında ne tür malzeme kullanıldı, yeteri ölçüde demir kullanıldı mı? Bunu bilebilmemiz mümkün değil. Fay hattı üzerindeki binaların daha sağlam olması gerekiyor. Bir de belediyelerin İller Bankası ile yaptıkları bir çalışma var. Bu çalışmada üzerine bina yapılamayacak yerler çizgiler ile belli edilmiş durumda. Kaymakamlık ve Adliye binası bu fay hattının hemen dışında kalıyor ancak fay hattına çok yakın. Sonuç itibariyle depreme dayanıklı bina yapılması şart. Eğer bina güçlendirme istiyorsa bu yapılacak, yok güçlendirme ile sorun çözülmüyorsa yıkılıp sağlam, yeni bir bina yapılacak. Binaların testlerini yaptırmakta bir maliyet.”dedi.

Yüzde 40’ı aşarsa!

“Binalarla ilgili ortaya çıkan tadilat binanın yapılış maliyetinin %40’ını aşıyorsa buraya para harcamanın bir anlamı yok” diyen Yurt, “Böylesi bir durumda yıkılıp yeniden yapılacak demek daha makul. Bir başka açıdan binanın yıkılıp yapılması, güçlendirilmesinden daha kolay. Bu durumda daha iyi malzeme kullanılarak, çok daha sağlam bir bina yapılabilir. Böyle bir durumda ne olur? Boş bina varsa kaymakamlık, adliye ve vergi dairesi bu binalara geçer. Yoksa bunun uygulamaları var prefabrik bir sistemle geçici hizmet binaları oluşturulur. Şu da var böyle bir karar çıkması durumunda aynı yerine mi binalar yapılır yoksa bir başka alana mı binalar yapılır bu da düşünülebilir ve kaymakamlık, adliye binaları ilçenin gelişmekte olan alanlarına kaydırılabilir.”dedi.

Cevap bırakın