16-Kasım-2024 03:42:22

Cankoç Medya Kuruluşudur.

$
DERİYİ 2 SAAT İÇERSİNDE TUZLAYIN!

DERİYİ 2 SAAT İÇERSİNDE TUZLAYIN!

GTSO Başkanı Kaşka, kurban derilerinin yanlış uygulamalarla çöpe gittiğini, kurban kesiminden sonraki 2 saatlik süre zarfında derinin tuzlanması gerektiğini ifade etti.

Ham derinin genellikle ihraç edildiğini, milli servetin çöpe gitmemesi için 3-4 TL’lik tuz maliyetinden kaçılmamasını isteyen Kaşka, zamanında tuzlanmayan derilerle üretim yapılmadığını belirtti. Kaşka ayrıca, derilerin kesimden sonra poşete konulmaması gerektiği yönünde de uyarıda bulundu.

 

Gerede Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ersin Kaşka, Kurban Bayramı öncesi kurbanlık derileri ile ilgili açıklama yaptı.

“Gerede, Vidala deri üretiminde söz sahibi bir ilçe” diyen Kaşka, “Ülke içersinden temin edilen ham deriler ihtiyaca cevap verememektedir ve bu derilerin azımsanmayacak bir bölümü ithal edilmektedir. Bu bağlamda Kurban Bayramı’nda kesilen hayvan derilerinin ekonomiye katkısı da daha fazla önem kazanıyor.”dedi.

Gerede Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kaşka, kurban derilerinin üretim açısından önem arz ettiğini belirterek, kesimi yapılacak hayvan derilerinin kesim ve tuzlanması ile ilgili uyarılarda bulunduğu açıklamasında, ne yazık ki yanlış uygulamalarla derilerin heba edildiğini, geçen yıl 850 bin büyükbaş, 2.5 milyon küçükbaş hayvan kurban edildiğini ve bu sene de bu rakamların biraz üzerinde hayvan kesilmesini beklediklerinin söyledi.

Yarısı çöpe gidiyor!

 

Kaşka, “Deriler, ülke ekonomisi için çok önemli bir materyal. Ancak kurban derilerinin kesim hataları ve tuzlanma konusundaki bilgi eksikliği nedeniyle yarısına yakını çöpe gidiyor. Önemli bir miktarda döviz getirisi bulunan ve geniş bir iş sahası sağlayan kurban derisi gerektiği şekilde muhafaza edilmediği için tam anlamıyla değerlendirilememektedir. Bu nedenle standartlarda yüzülmüş ham deriye çok daha fazla ihtiyaç duyuluyor”diye konuştu.

Son yıllarda modern kesimhanelerde yapılan işlemler nedeniyle bir nebzede olsa kesim hatalarının önüne geçilmeye çalışıldığını ancak tuzlama konusunda bilinçsizliğin devam ettiğini söyleyen Kaşka, derinin organik bir madde olduğunu ve kesimden sonra 2 ila 4 saat sürede yapılacak tuzlamanın önem arz ettiğine değinerek; koyun derisi için 2 kg, sığır derisi içinse 6 kg civarı tuz gerektiğini, 5-6 liralık ek bir tuz masrafı ile ülke ekonomisine büyük katkı sağlanacağını kaydetti.

Bu konuda kurumlara büyük iş düştüğünü ifade eden Kaşka, kurban sahibi başta olmak üzere deri toplayan kurumlar ve deri imalatçıları arasında organizasyonun iyi sağlanarak sorunlara çözüm bulunabileceğini söyledi.

 

Vatandaşlar kesim sırasında nelere dikkat etmeli?

-Deriyi tulum halinde kesiksiz olarak çıkarmak,

-Derinin organik bir madde olduğunu ve kesimden sonra havalarında sıcak olması nedeniyle 2 ila 4 saat sürede hemen tuzlama yapmak,

-Koyun derileri için 2 kg, sığır cinsi deriler için 6 kg kalın tuzu deriye iyice yaymak, bağırsakları temizleyip, tuzlayarak plastik bir torbaya koymak,

Deri ve bağırsakları hayır kurumlarına teslim edilene kadar serin ve gölge bir yerde muhafaza etmek

Deri hayvandan ayrıldıktan sonra üzerinde et parçalamamak,

Elde edilen hamderiyi tuzlandıktan sonra naylon poşete koymamak açık havada muhafaza etmek.

Cevap bırakın