Gerede’nin yaklaşık 3 yıldır üzerinde durduğu Yüksek Hızlı Tren konusu Düzce’nin de gündemine geldi ve konuyla ilgili Gerede ile Düzce elele verdi. Yüksek Hızlı Tren (YHT) güzergahı için girişimler devam ederken, konuya Düzce’nin de dahil olması elimizi güçlendirdi. Başarı sağlanırsa Ankara-Gerede-Bolu-Düzce-Sakarya-Kocaeli-Gebze-İstanbul güzergahı belirlenecek. Derdimizi anlatamazsak YHT Gerede, Bolu ve Düzce’yi görmeden Ankara-Ayaş-Beypazarı-Çayırhan-Nallıhan-Mudurnu-Göynük-Taraklı-Geyve üzerinden Adapazarı ile birleşecek.
Düzce Üniversitesi ve Düzce Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen ve bölge için büyük önem arz eden “Ankara-İstanbul Arası Yüksek Hızlı Tren” çalıştayı gerçekleşti. Programa; Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay, Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Düzce Vali Yardımcısı Cemal Demiryürek, Tokyo Teknoloji Enstitüsü’nden Prof. Dr. Shigeru Kakumoto, Osaka Sangyo University President’den Prof. Dr. Koji Yoshıkawa, Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar adına Halkla İlişkiler Müdürü Baki Sungur, bölge illerinin temsilcileri, protokol üyeleri, öğretim elemanları ve basın mensupları katıldı.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Ankara-İstanbul Arası Yüksek Hızlı Tren Hattıyla ilgili çalışmalara 3 yıl önce başladıklarını belirterek etkin, ekonomik ve verimli bir güzergah seçimi için Üniversite olarak rol üstlendiklerini ifade etti. Konuyla ilgili güzel gelişmelerin yaşandığını söyleyen Rektör, akademisyenlerimizin bilimsel temelli raporlarının sürece büyük katkı sağladığını sözlerine ekledi. Düzceli sorumluluğuyla tarihe not düşmek için çalışmaları hayata geçirdiklerini dile getiren Rektör, çalıştaya katılan bölge illerinin temsilcilerine de teşekkür etti. Açılış konuşmasının ardından programın çalıştay bölümüne geçildi. İlk olarak Üniversitemiz Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Şamandar, “Ankara-Gerede-Bolu-Düzce-Sakarya-Kocaeli-Gebze-İstanbul Güzergahı YHT Hattı Önerisi” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Konuyla ilgili üçüncü çalıştayı düzenlediklerini ifade eden Prof. Dr. Ayhan Şamandar, Ulaştırma Bakan Yardımcısıyla bir görüşme yaptıklarını belirterek görüşme neticesinde Ankara-İstanbul Arası Yüksek Hızlı Tren güzergahının önerdikleri hattan geçmesi için çalışma başlatılacağına işaret etti. TCDD’nin planladığı Ankara-Sincan-Çayırhan-Sakarya-İstanbul hattında; 49 tünel, 25 viyadük yer aldığını dillendiren ve yapım maliyetinin arttığı uyarısında bulunan Prof. Dr. Şamandar, 6 milyar dolar maliyet bedelli bu hattın kendisini 30 yılda amorti edeceğine dikkat çekerek sadece 3 ilde istasyonu olacak bu hattın Kuzey Anadolu fay hattına da paralel geçtiği bilgisini paylaştı. Önerdikleri Ankara-Kızılcahamam-Gerede-Bolu-Düzce-Sakarya-Kocaeli-Gebze-İstanbul YHT hattının ise 5 milyar dolara mal olacağının, yılda 45 milyon yolcu taşıma kapasitesiyle kendisini 10 yılda amorti edeceğinin altını çizdi. Şu an mevcut YHT hattıyla Ankara-İstanbul arasının 4 saat 20 dakika sürdüğünü ifade eden Prof. Dr. Ayhan Şamandar, önerdikleri hattın sadece 2 saat süreceğini de sözlerine ekledi. Bu hattın, 30 milyon nüfusa hitap ettiğini ve ülke ekonomisinin yüzde 50’sinin bu bölgede yer aldığını dile getiren Şamandar, hayata geçirilecek bu projenin trafik kazalarını azaltacağını, sanayi ve turizmi geliştireceğini, İstanbul’un yatay genişlemesine olanak sağlayacağını vurguladı.
Önerilen YHT hattı ile bu bölgede yaşayan insanların Sabiha Gökçen, Esenboğa ve İstanbul Havalimanı’na çok kısa bir sürede ulaşım imkanına sahip olacağını kaydeden Şamandar, Kuzey Anadolu fay hattının sorun oluşturmayacağı, mazot ve benzinden tasarruf sağlanacağı ve ulaşımda zaman kazanılacağı değerlendirmesinde bulundu. Programın diğer konuşmacısı Tokyo Teknoloji Enstitüsünden Prof. Dr. Shigeru Kakumoto “Yüksek Hızlı Trenin Karayolu ve Havayoluna Göre Ekonomik Açıdan Analizi ve Güzergah Seçimi” başlıklı sunumuyla çalıştaya katkı sağladı. 1999 depremi dolayısıyla Düzce’nin yeniden kalkınma çalışmalarına katkı vermek için Düzce’ye sürekli gidip geldiğini söyleyen Kakumoto, Japonya’daki YHT’yi Türkiye’ye de adapte etmek için çalıştıklarını belirterek, 1964 yılında kurulan Japonya YHT hakkında deneyimlerini aktardı. Programın bir diğer konuşmacısı Osaka Sangyo University President’den Prof. Dr. Koji Yoshıkawa ise “Güzergah Analizi ve Hızlı Trenin Yüksek Performanslı ve Güvenlikli İşletiminin Değerlendirilmesi” başlıklı konuşmasıyla bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Programın sonunda bir konuşma gerçekleştiren Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay, Üniversite ve Belediye olarak davetli Japon bilim insanlarıyla sürekli görüşmeler yaptıklarını ifade etti. İstanbul-Ankara arasında 3 karayolu olmasına rağmen yine de trafik yoğunluğunun yaşandığına dikkat çeken Dursun Ay, Düzce ve Bolu’dan geçecek YHT hattının, daha fazla yolcu taşıyacağını, daha hızlı ve güvenli olacağını, daha fazla gelir getireceğini söyleyerek her açıdan bu hattın daha doğru bir seçim olacağını yüksek sesle vurguladı. Ankara-İstanbul Arası Yüksek Hızlı Tren Çalıştayı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç ve; Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay tarafından, Prof. Dr. Ayhan Şamandar, Prof. Dr. Shigeru Kakumoto ve Prof. Dr. Koji Yoshıkawa’ya plaket ve teşekkür belgesi takdim edilmesiyle sona erdi.
En önemli ve faydalı hat Gerede istasyonu olacak
Yüksek Hızlı Tren ile ilgili Belediye Başkanı Allar, “Ankara-İstanbul arasında ki bu önerilen hatta en önemli ve faydalı hat Gerede Aktarma İstasyonu olacak. Bunu biz zaten biliyor ve söylüyorduk, şimdi uzmanlar verilerle ispatlıyor.”dedi.
Yüksek Hızlı Tren konusunda açıklama yapan Belediye Başkanı Mustafa Allar; “Çalıştay serileri devam ediyor. Hocalarımızla 2017 yılında da görüşmüştük. 3 yıl önce bu konu ele alınmış ve fizibilite çalışmaları başlamıştı. Bilim insanları verilerle konuşur. Bizim söylemlerimiz bir yere kadar. Ama özellikle Japon hocalar işin uzmanı ve ellerinde Japonya örneği var. Ayhan Şamandar hocamızda kendini adadı çok büyük emek sarf ediyor. Yani adım adım ama emin adımlarla ilerleniyor. Ankara-İstanbul arasında ki bu önerilen hatta en önemli ve faydalı hat Gerede Aktarma İstasyonu olacak. Bunu biz zaten biliyor ve söylüyorduk, şimdi uzmanlar verilerle ispatlıyor. Çünkü Karadeniz bağlantısı İlçemizin içinden geçiyor ve 5 Milyon nüfusa hitap ediyor. Özellikle son 10 yıldır bu güzergahta muazzam yoğunluk yaşanıyor. İstanbul’dan ve Gürcistan’dan yola çıkan Gerede’ye gelecek ve Yüksek Hızlı Trene binecek. İnşallah gelecekte bu projenin hayata geçtiğini görürüz. Biz inanıyoruz. Devletimizin de gereğini yapacağına inanıyoruz.”diye konuştu.