15 yıl süre ile Belediye Başkanlığı yapan 2 usta siyasetçi Halil Alioğlu ile Ömer Baygın, uzun yıllar sonra Gerede Organize Sanayi Bölgesi tarafından düzenlenen plaket töreninde bir araya geldi. Ayrı ayrı masalara oturmaları dikkatlerden kaçmayan ikili, tarihte seçim meydanlarında kıyasıya yarışmalarıyla hatırlanıyorlar.
Seçim meydanında ilk kez 1994 yılında karşılaşan ANAP’ın adayı Halil Alioğlu ile RP’nin adayı Ömer Baygın arasındaki kıyasıya mücadeleyi 15 oy farkla mevcut Belediye Başkanı Halil Alioğlu kazandı. 1999 seçimlerine gelindiğinde ise seçimin galibi bu sefer Ömer Baygın oldu ve ilk kez Belediye Başkanlığı koltuğuna oturdu. Alioğlu ve Baygın, bu sefer 2004 seçimlerinde kozlarını paylaştı. Bağımsız seçime giren Alioğlu ile AK Parti Adayı Baygın arasındaki seçimin galibi yeniden Baygın oldu ve 2. dönemi için Baygın tekrar başkanlığa seçildi.
Seçim meydanlarında kıyasıya mücadele vermeleriyle tanınan 2 usta siyasetçi, 2004 yılından sonra hiçbir zaman birbirlerine rakip olmadılar. Gerede OSB’ye emek verenlerin onore edildiği organizasyonda, en fazla merak edilen de usta 2 siyasetçinin kürsüde ne konuşacağı oldu? Bakın Alioğlu ve Baygın neler söyledi;
Halil ALİOĞLU; “Gerede Organize Sanayi Bölgesi yönetimine bu organizasyonu düzenledikleri için teşekkür ediyorum. Bizleri unutmamışlar, biz bayağı eskidik ama yine de unutmamışlar. Sene 1993. zaman çabuk geçiyor, 26 yıl önce. O dönemde Belediye Başkanıyız. Organize Sanayi Bölgeleri yeni yeni kuruluyor. Bolu’da kuruldu, biz de temel atma törenine gittik. Nedir bu diye bilgi edinirken, ‘neden Gerede için olmasın’ dedik? Kurulması için harekete geçtik. Gerede’nin rakımı 1350, toprak verimi az, araziler boş, göç vermiş, OSB için en ideal merkez olduğunu düşündük. O zamanki Bolu Valimiz Gökhan Aydıner’e konuyu ilettim. O da uygun gördü. Yazışmaları yaptık ve Ankara’ya gittik. Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü bu işleri takip ediyordu. Daha sonra bir heyet geldi, gösterdiğimiz arazinin raporu yapılıyor. Tabi ki her bir rapora olumlu rapor verilmesi lazım, aksi halde OSB kurulumu gerçekleşmiyor. Bolu Valisi değişti, rahmetli Yener Rakıcıoğlu da konuyla çok ilgilendi. 16 Tarım ve Çevre Bakanlığı temsilcisi mevcut yeri olumlu görmedi. Zar, zor ikna ettik. Olumlu rapor yapılıp Ankara’ya gitti. En son Devlet Planlama Teşkilatı temsilcisi olumlu rapor verirse Gerede OSB programa girecek. Fakat Devlet Planlama Teşkilatı’nda bir türlü netice alamıyoruz. Her hafta Çarşamba günü gittik, dosya orada. Ne yaptıysak olmuyor. Uzmandan rapor gelmeyince bir şey yapılamıyor. ‘Tamam Başkanım neden geliyorsun, görevimizi yapıyoruz’ diyorlar. Son gittiğimde yaşlı bir bayan; ‘yeter artık başkan, özel şirket para kazanacak diye alet mi olalım?’ dedi. Özel şirket deyince durumu anladım, o kadın da Daire Başkanıymış. Neden özel şirket dedi; Gerkonsan A.Ş. olarak geçiyor, OSB’yi kuracağımız arazi Gerkonsan’ın. Şahıs işletmesi zannettiği Gerkonsan’ın buradan kazanç elde edeceğini düşünüyor. Kadına döndüm; ‘5-6 aydır neden onay verilmediğini anladım. Burası özel şirket, Belediye Başkanı da bunu takip ediyor, avantası var ve her hafta geliyor size baskı yapıyor öyle mi? Dedim. ‘Yok onu demek istemedim’ dedi. Sonra durumu anlattım; dosyayı açın; ‘Gerkonsan özel şirket mi? Yoksa %99,5 hissesi olan KİT mi?’ Diye sordum. Devlet Planlama Teşkilatındaki daire başkanı kadın açtı ve baktı ki; Gerkonsan devlet kuruluşu. Hemen talimat verdi, hemen ertesi gün Gerede’ye geldi ve 3 gün sonra Gerede OSB’nin kurulması kararı çıktı. Gerede OSB’nin kuruluşunda böyle bir anı yaşadık.
Gerkonsan A.Ş. Genel Müdürüyüm, sene 1999. Gerkonsan özelleştirme kapsamına girmiş, Hosta ve Gentuğ hariç buranın arazisinin tamamı da Gerkonsan’a ait. Yani özelleştiği takdirde şimdiki organizenin tamamı alan firmaya geçecek ve OSB tıkanacak. O dönemde Nusret Miroğlu Bolu Valisi. Durumu anlattık, ‘burası özelleşirse Gerede’de OSB biter.’dedik. Buranın arsasını almamız ve Bolu İl Özel İdaresi’ne devretmemiz lazımdı. O dönem Özelleştirme Bakanı vardı; Yüksel Yalova. Dönemin Valisi, ücretsiz Gerede OSB arazisinin İl Özel İdaresi’ne devri konusunda Özelleştirme Bakanlığı’na yazı yazdı, yazıyı elden götürdük. 2 ay sonra Yüksek Planlama Kurulu’ndan 650 bin metrekare Gerede OSB arazisinin ücretsiz İl Özel İdaresi’ne devri kararı çıktı ve bizzat arsasını devrettik. Bizim bıraktığımızda 3 fabrika vardı; Hosta, Gentuğ ve Ottaman. Şu anda iyi bir yere geldi. Sadece boş olan 3 parsel var. Burada şunu da belirtmek isterim; 1993 yılında 52 parsel vardı. O dönem parsellerin tamamı satıldı, 16 firma da yedekte bekliyordu. 1994 yılında kriz oldu, bütün firmalar çekildi. Çekilmeden önce yeni yer açmayı dahi düşünüyorduk.”dedi.
Ömer BAYGIN: “Sürpriz bir davet oldu, Gerede Organize Sanayi Bölgesi yönetimine teşekkür ediyorum. Hatırlanmak güzel şey. Gerede OSB’nin uzun bir serüveni var. Halil abimiz, değerli Belediye Başkanımız kuruluş serüvenini anlattı. Biz de Belediye Başkanı olarak görevde olduğumuz süre içersinde Gerede OSB yönetim kurulu üyesi olarak alınan kararlarda etkimiz ve katkımız var. Hayat bir süreç, Gerede OSB’nin ilerlemesi de bir süreç. 1993’de başladı, 1999’a kadar Gentuğ, Hosta fabrikaları üretime başladı. Ottaman kuruldu, maalesef istenilen düzeye gelmedi. Daha sonraki süreçte bütün parsellere yeniden yoğun bir ilgi oldu, bütün parseller doldu. Buradaki sıkıntımız hep şu oldu; yakın çevremizde teşvik sisteminden yararlanan iller vardı. Çankırı, Karabük, Düzce gibi. Sanayici haklı olarak teşviklerden yararlanmak istiyor. Bütün mücadelelere rağmen Bolu’nun kalkınmışlık düzeyinin yüksek olması nedeniyle teşvikten yararlanamadık. Bu da sanayicinin haklı olarak teşvik alan çevre illere kaymasını tetikledi. Daha sonra yapılan girişim ve gayretlerle OSB’lere özel teşvikler oluştu. Önemli talepler almaya başladık fakat parsellerin tahsis edilmesine karşın yatırım gerçekleşmiyordu, sayı sınırlı kaldı. Bu aşamada da parsellerin bir kısmını iptal etmek ve yeniden açmak durumu söz konusu oldu. Bu şekilde birkaç defa OSB parsellerinde dolma ve boşalmalar yaşandı.
İçimizde bir uhdedir, aklıma gelmişken ifade edeyim; bizim Organize Sanayi Bölgemize yatırımı olan sanayicilerimize yürekten teşekkür ediyorum. Neden? Gerede’mizin büyük sanayicileri var, Halil abinin döneminde yoğun bir talep oldu, Geredeli hemşehrilerimiz herkes sanki buradan büyük bir kar edilecekmiş gibi parselleri tahsis ettiler. Daha sonra çok ciddi baskı ve ricalarımıza rağmen hiçbir Geredeli arkadaşımıza yatırım yaptırtamadık. Bu içimizde bir uhdedir. Bu yüzden de Geredeli olmadığı halde ilçemize yatırım yapan, üretime, istihdama katkı sağlayan sanayicilerimize yürek dolusu teşekkür ediyorum.”