Deri Sanayi’nde çöpe atılan derinin alt yüzeyindeki kaveleto atıkları geri kazandırılıyor. İlaç sanayinden kozmetik sanayine, hatta biyodizel yapımında da kullanılan kaveleto atıklarının hayvansal organik yağa dönüştürülmesi projesine MARKA onayı verdi. 3,5 Milyon TL’lik proje resmen start aldı.
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA), 2017 yılı ilk Yönetim Kurulu Toplantısı Yalova’da yapıldı. Bolu Valisi Aydın Baruş’un da katıldığı toplantıya Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Yalova Valisi Tuğba Yılmaz başkanlık yaptı.
Yalova Lova Hotel’de yapılan toplantıya, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Yalova Valisi Tuğba Yılmaz, Bolu Valisi Aydın Baruş, Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, Düzce Valisi Zülkif Dağlı ile Yalova, Bolu, Sakarya ve Düzce Belediye Başkanları, İl Genel Meclisi Başkanları ve Ticaret Odası Başkanları katıldı.
MARKA’nın aylık ekonomik görünüm raporunun sunumu ile başlayan toplantıda 2017 yılı yatırımları, bu yatırımlara ayrılan paylar, illerin sundukları projelerde görüşüldü.
2016 yılı Aralık ayı harcama ve faaliyetlerinin sunumu ile devam eden toplantıda, 2017 yılı bütçesi de oylanarak kesinleşti. 2017 yılı teknik destek programlarının değerlendirilmesi, inovasyon çalışmaları, Gerede Ticaret ve Sanayi Odası ile Gerede Deri OSB tarafından hazırlanan KAVELETO deri atıklarının geri kazanımına yönelik “Güdümlü Proje Desteği” fikrinin sunumu ve değerlendirilmesi maddelerinin görüşülmesi ile toplantı devam etti.
KAVELETO deri atıklarının geri kazanımına yönelik projeye toplantıda gerekli onay verildi ve projeye başlanılması MARKA yönetimi tarafından istenildi.
3,5 Milyon TL’lik yatırımın detaylarını Özyiğit anlattı
Deri Sanayi’nde çöpe atılan derinin alt yüzeyindeki kaveleto atıklarının geri kazandırılmasına ilişkin projenin detaylarını Deri OSB Müdürü Hakan Özyiğit anlattı.
Kaveleto atıklarından projenin tamamlanmasıyla beraber hayvansal organik yağ elde edileceğini aktaran Özyiğit, “Projenin başlatılması için gerekli onay MARKA’nın 2017 ilk toplantısında verildi. Bundan sonraki aşamada projeye start verilecek.”dedi.
Günde 2 ton üretim
Derinin alt kısmında bulunan yağların değerlendirilmediği düşüncesiyle yola çıkıldığını ve bu hayvansal organik yağların bir çok alanda değerlendirildiğinden bahseden Özyiğit, “Kaveleto atıklarında bulunan hayvansal organik yağlar çok sayıda sektörde kullanılmakla birlikte özellikle ilaç, kozmetik, sabun, deterjan ve biyodizel yapımında kullanılıyor. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı, bu projeyi %75 oranında hibe olarak destekleyecek ve projenin ortalama maliyeti 3,5 Milyon TL dolaylarında olacak. Proje tamamlandığında günde 2 ton hayvansal organik yağ elde edilecek.”dedi.
Son olarak projenin çevreye de katkısının olacağını belirten Özyiğit, MARKA tarafından gerekli onayın verildiği bu proje ile kaveleto atıklarının çevreye atılmasının önüne geçilerek geri dönüşüm sağlanacağını, böylece hem maddi kazanç elde edilerek hem de çevreye daha fazla duyarlı olunacağını ifade etti.