“Akademik Başarıyı Destekleme ve Hafız Yetiştirme Projesi” imzalanan protokolle Gerede’de başlıyor. Proje kapsamında, 5’inci sınıfa geçen öğrenciler, sınavla oluşturulacak özel sınıfta eğitim alacaklar. Üst düzey yetiştirilecek bu öğrenciler, Konya ve Düzce illerindeki uygulamalarda görüldüğü gibi 5’inci sınıfta eğitim görürken Anadolu Lisesi düzeyinde öğrencilerin çözebileceği problemleri çözebiliyor olacaklar. Yıl kayıpları olmadan hafızlık eğitimlerini tamamlayacak öğrenciler, matematik, edebiyat, ingilizce ve fen dallarında özenle eğitilecekler. TEOG sınavlarında da herhangi bir kayıpları olmayacak öğrenciler, hayata hep bir adım önde devam etme imkanına sahip olacaklar.
Gerede İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Gerede Müftülüğü arasında imzalanan protokolle “Akademik Başarıyı Destekleme ve Hafız Yetiştirme” projesi, “hafızlar diyarı” namını elinde bulunduran Gerede’de başlıyor.
Daha önce belirli illerle pilot uygulama olarak başlatılan ve önemli sonuçlar alınan proje kapsamında 5’inci sınıfa geçen öğrenciler, sınavla seçilerek kademe kademe hafızlık eğitimlerini görecekler ve aynı zamanda normal rutin eğitimlerini alacaklar. Böylece okulu nedeniyle öğrencinin hafızlığını yarıda bırakma gibi bir durum söz konusu olmayacak ve bir taraftan hafızlığı devam edecek öğrenci bir taraftan da ara vermeden sınıf atlamaya devam edecek.
Üst düzey yetiştirilecekler
Sınavı kazanarak “Akademik Başarıyı Destekleme ve Hafız Yetiştirme” projesi kapsamında eğitim alacak öğrenciler üst düzeyde yetiştirilecek. Küçük yaşta hafızlık yapmaları nedeniyle önemli ölçüde gelişim sağlayacak öğrenciler, bunun yanında matematik, edebiyat, ingilizce ve fen dallarında özenle eğitilecekler.
Özel sınıfta eğitim
Belirli kriterlerden geçirilerek yazılı ve mülakat sınavlarıyla alınacak öğrenciler, oluşturulacak bağımsız özel sınıfta eğitim alacaklar. Çocuk yaşta hafızlık eğitimi öğrencilere kademe kademe aktarılacak ve öğrenci yıl kaybı yaşamayacak. Seçili öğrencilerden oluşacağı için özel sınıfta eğitim görecek bu öğrencilerin başarı düzeyleri de aynı oranda yüksek olacak. Daha önce Konya ve Düzce’de başlatılan projede Anadolu Lisesi düzeyinde eğitim gören öğrencilerin çözebileceği problemleri 5’inci sınıf düzeyindeki öğrenciler çözmeye başladılar. Bu açıdan bakıldığında öğrencilerin eğitim anlamında önemli ölçüde ilerleme kaydettikleri de kesinleşmiş oldu.
İmzalar atıldı
25 Mayıs Çarşamba günü “Akademik Başarıyı Destekleme ve Hafız Yetiştirme Projesi”nin imzaları Gerede Kaymakamlığı’nda düzenlenen toplantıyla atıldı. Gerede Kaymakamı Arslan Yurt Başkanlığı’nda gerçekleşen toplantıya Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Camcı, Gerede Müftüsü Abdurrahman Şenoğlu ve projeyi yürütecek heyet yer aldı.
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Gerede Müftülüğü arasında imzalanan protokolle yürürlüğe giren proje, eğitimde önemli bir değişimi de beraberinde getirecek.
Sosyal etkinlikler
Proje kapsamında özel yetiştirilecek bu öğrenciler, zihinlerini dinlendirmeleri için bir çok sosyal imkana da sahip olacak. “Akademik Başarıyı Destekleme ve Hafız Yetiştirme” projesiyle eğitimlerini sürdüren öğrencilere yönelik gerçekleştirilecek çok farklı sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerin bazıları şunlar; halı sahada haftada bir mutad olarak futbol maçları, öğrenciler adına çıkarılacak kart ile yapımı tamamlanmak üzere olan yüzme havuzunda ücretsiz yüzme etkinliği, öğrencilerin yaş ve seviyelerine göre belirlenen edebi, ilmi ve fikri kitapların seçildiği okuma programları, öğrencilerin seçmiş oldukları konulara göre eksikliklerini tamamlamaya yönelik etüt çalışmaları. Bunların dışında öğrencilerin ruh ve bedenen gelişimine katkı sağlayacak çok daha farklı etkinliklerinde planlanıyor.
PROJENİN AYRINTILARI
Toplantıya katılan Gazetemizin Sahibi Serkan Candan’ın projenin neden geç başlatıldığı, neden diğer illerdeki aynı projeyi uyguluyoruz, biz kendimiz diğer illerde uygulanan projelerden daha kalitelisini üretemez miydik, öğrenciler bu projede normal eğitimlerinde kayıp yaşayacaklar mı ve TEOG sınavlarında çocukların handikabı olacak mı? sorularını yanıtlayan Gerede Kaymakamı Arslan Yurt, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Camcı ve İlçe Müftüsü Abdurrahman Şenoğlu, şu düşünceleri paylaştılar:
-Kaymakam Arslan YURT: “Proje 2014 yılında Türkiye’deki belirli illerde başlatıldı. Projenin başarıya ulaşıp ulaşmadığı noktasında geçen 2 yılda buradaki eğitim düzeyleri ve başarı oranları belirlediğimiz heyetler tarafından izlemeye alındı. Bu açıdan 2 yıllık gecikmenin sebebi budur. Daha önce olabilir miydi? Elbette ama görerek uygulamak projede başarının düzeyini arttıracaktır diye düşündük.”
-Milli Eğitim Müdürü Mustafa Camcı: “Milli Eğitim Bakanlığı’nın mevzuatındaki durumlardan yararlanılarak proje ortaya çıkıyor ve Türkiye genelinde bu proje İmam Hatip Platformları’ndan çıkan öneri ile başlıyor. Diğer illerde projenin sonuçlarını gördük ve Gerede’de bu projeye başlatabileceğimize 2 yıllık süre zarfında karar verdik. Gerede Müftülüğümüz ile beraber bu sistemin güzel olduğu kanaatine vardık ve projede tüm ön hazırlıkları tamamlayarak bugüne geldik. Geç mi kaldık? 1 yıl önce hazırlıklarımızı tamamlayabilseydik fevkalade olurdu ve daha isabetli davranmış olurduk. Bu sene projeyi başlatmamız da geç kaldığımız anlamına gelmez. Elimizde veri yok ancak Türkiye’de projeyi başlatan ilçe olarak ilk 1 yada 2’nci ilçeyiz diye düşünüyorum. TEOG sınavında öğrencinin herhangi bir kaybı yok. 4’üncü sınıftan mezun olan öğrenciyi bu projede sınavla alıyoruz, normal ders programlarına ek olarak Kur’an-ı Kerim’i koyuyoruz. 7’nci sınıf başlangıçlarına kadar olan kısımda öğrenciyi yatılı Kur’an Kursu’na alıyoruz, burada sınıf kaybetmiyorlar. TEOG anlamında boz zamanlarda yine destekleme yapacağız. Özetle akademik başarıya engel olmadan hatta önemli ölçüde katkı sağlayarak hem hafızlık eğitimi hem de normal eğitimini öğrenciye vermiş olacağız. Bu çocuklarımızın hafızlık eğitimlerini hafız hocalarımız verecekler.”
-Müftü Abdurrahman ŞENOĞLU: “Bu çocukların normal Kur’an Kurslarından yetişen öğrencilerden farklı bir boyutu olacak. Neden? Çünkü bu eğitimi alacak çocukların akademik kariyer yapabilme imkanlarının olması gerekecek. Hedef bu ve sınavla öğrenci alınmasının nedeni de bu. Normal Kur’an Kurslarımızda çocuk, ‘hafız olmak istiyorum diyor’ ve hafızlık eğitimini alıyor. Daha mezun verilmemiş bir projeden bahsediyoruz. Çocuklarımızın hafızlık eğitimleri bizim sorumluluğumuzda olacak. Çocukların erken yaşlarda hafızlık çalışmalarına başlamalarını ve dört yılda yavaş yavaş ve sindire sindire hafızlık yapmalarını uzmanlar öneriyorlar. Bu kapsamda, gerek kıraat için dilin şekillenmesi gerek de Kuran ezberleme çalışmalarının hızlı ve kalıcı olması için en uygun yaşlar ortaokul çağları. Eğitim sistemindeki son düzenlemelerle ortaokul düzeyindeki öğrencilere hafızlık fırsatı sunuldu ve proje kapsamında özel eğitim alacak bu öğrenciler, okuldaki eğitim ve öğretim faaliyetlerini aksatmadan hatta onlara yardımcı olup okul başarılarını arttırarak hafızlık eğitimi alabilecekleri ortamlar bu proje ile karşılanabilecek.”