28-Ocak-2025 01:17:34

Cankoç Medya Kuruluşudur.

$
BU YIL DERİ YÜZDE 15 DAHA AZ

BU YIL DERİ YÜZDE 15 DAHA AZ

Türkiye genelinde her kurban bayramında toplanan deriler Gerede’de depolara girmeye başladı. Her yıl kurban bayramından sonra asıl bayramın yaşandığı ham dericilik sektöründe bu yıl hasılatın beklenenin de altında çıkması bekleniyor.  

Türkiye’de her kurban bayramında toplanan deriler Gerede Deri Sanayi’ndeki tabakhanelerin depolarına girmeye başladı. Bu yıl toplanan derilerin %15 oranında daha az olması öngörülürken, çeşitli semtlerde ve noktalarda toplanan deriler, Gerede, Kula ve Tuzla ilçelerine gönderiliyor.

Her yıl kurban bayramından sonra asıl bayramın yaşandığı dericilik sektöründe bu yıl hasılatın beklenenin de altında çıkması bekleniyor. Her yıl ortalama 500-600 ton derinin sektöre kazandırıldığı Erzurum’da, bu yıl toplanacak olan derilerin 500 tonu bulmasının bile zor olduğu ifade ediliyor. Diğer şehirlerde de durumun aynı olduğu belirtiliyor.

Dericilik toplama faaliyetlerinin yürütüldüğü işletmelerden edinilen bilgilere göre; deri toplama ve tuzlama işlemleri sona erdi ve deriler tırlarla tabakhanelere gönderilmeye başlandı.

Geçtiğimiz yıl 500 tonun üzerinde derinin toplandığı Erzurum’da, bu yıl kesim oranının düşmesi sebebiyle deri miktarının da azalmasını beklediklerini kaydeden işletmeciler, “Bu yıl Erzurum’da kesim az oldu. İnsanlar bireysel olarak kurban kesmek yerine, bu yıl genellikle hisse sistemine dahil oldu. Dolayısıyla bu yıl toplanacak olan derilerin 500 tonu bile bulmayacağını tahmin ediyoruz.” dedi.

Söz konusu miktara küçükbaş hayvan derilerinin dahil olmadığının altını çizen işletmeciler, “Küçükbaş hayvan derileri kiloyla satın alınmıyor, tane işi kabul ediliyor. Bu sebeple bahsini ettiğimiz beklenti, sadece büyükbaş hayvan derileri için” dedi.

Büyükbaş hayvan derisinin kilo işi satın alındığını söyleyen Erzurum’daki deri işletmecileri, “Kilosunu 3 liradan satın aldığımız derileri tuzluyor ve beklemeye bırakıyoruz. Bir büyükbaş hayvan derisi ortalama 20-30 kilogram geliyor. Çünkü kesilen hayvanların büyük bir bölümü yetişkin ve iri büyükbaş hayvanlar. Bu yüzden derileri de yüksek kilolara sahip. Topladığımız derileri, Türkiye’nin belli başlı işleme tesislerinin bulunduğu Gerede’ye gönderiyoruz. Bunun yanında Manisa’nın Kula ve İstanbul’un Tuzla ilçelerinde de, Erzurum’la irtibatlı olan deri işleme fabrikaları var.” diye konuştular.

Küçükbaş hayvan derisinin pek tercih edilmediğini, büyük bir bölümünün de bu sebeple çöpe gittiğini anlatan işletmeciler, “Koyun derisinin katma değer açısından pekbir önemi yok. Dolayısıyla işletmeciler olarak bizim için de bir getirisi yok. Değer taşıyan sadece büyükbaş hayvanların derileri, bu sebeple mesaimizin büyük bir bölümünü büyükbaş hayvan derilerine ayırıyoruz” diye konuştular.

Cevap bırakın