Ekmek, baklava, börek gibi ürünlerin yapıldığı kaliteli buğday üretiminde yaşanan rekolte düşüklüğü un fiyatlarını artırdı. Ekmeğe zam kapıda gözüküyor.
2013 müdahale alım fiyatı kilogram başına 72 kuruş olarak açıklanan ikinci derece Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğday Ticaret Borsası’nda 94 kuruşu görürken, un fiyatlarını etkileyen artışın ekmeğe de yansıması kaçınılmaz gözüküyor.
Türkiye’de buğday fiyatlarının belirlendiği Ticaret Borsası’nda (TB), 1 Temmuz 2013 tarihinde kilosu ortalama 70,89 kuruştan işlem gören 2 derece Anadolu Kırmızı Sert Ekmeklik Buğday, 13 Kasım 2013 tarihinde 87,63 kuruşa çıktı.
Aynı tarihlerde ortalama fiyatı 77,68 kuruş olan 1 derece Anadolu Beyaz Sert Buğday ise 89,92 kuruştan işlem görürken, borsadaki tüm buğday türlerinde artış oldu.
Buğdayda yaşanan fiyat artışlarını değerlendiren Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Toplu, son bir aydır hareketli günler geçirdiklerini söyledi. Ekmeklik buğday fiyatlarının hasat dönemine göre ton başına ortalama 100-150 lira arttığını kaydeden Toplu, “En fazla artış, hasat döneminde tonu 750-800 lira olan 14 proteinli kaliteli buğdayda yaşandı. Bu buğdayın fiyatın son bir ayda ton başına 50 liradan fazla artarak 950 liranın üzerine çıktı. Ekmeklik un üretiminde kullanılan buğday ton başına ortalama 100-150 lira arttı”dedi.
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) müdahale fiyatını 810 lira olarak açıkladığı yüzde 14 proteinli kaliteli buğdayın rekoltesinin Türkiye’nin yanı sıra Rusya ve Kazakistan’da düşük çıktığını anlatan Yahya Toplu, “Odun ateşinde pişen ekmeğin yanı sıra baklava, börek gibi kalite gerektiren ürünler bu buğdayın unundan yapılıyor. Un sanayicileri ekmeklik unda kaliteyi artırmak için bu buğdayla normal buğdayı paçal yaparak (karıştırarak) üretim yapıyor. Fiyat artışlarının büyük bölümü kaliteli buğdaydaki rekolte düşüklüğünden kaynaklandı. İthalat olmayınca yerli üretim talebe yetmedi ve beraberinde fiyat artışını getirdi.”diye konuştu.
Fiyatların, TMO’nun müdahalesiyle gerileyebileceğini anlatan Yahya Toplu, ofisin elinde 14 proteinli kaliteli buğdayın bulunmadığını, talebin ancak ithalatla karşılanabileceğini ifade etti.