İzmir’de yaşanan felaketin ardından deprem gerçeği yine hafızaları tazeledi. İzmir depreminden sonra sosyal medya platformlarından deprem tahmini yapanların sayısı da hayli artmaya başladı. İzmir depreminden önce Türkiye haritası üzerinde deprem tahmini yaptığı bölge bırakmayan şahısların, depremden hemen sonra “ben tahmin etmiştim” paylaşımları yapması son günlerde moda oldu. Kendilerini deprem tahmincisi olarak tanıtan bazı kişiler, Yaklaşık 77 yıl önce büyük depremi yaşayan Gerede ile ilgili sosyal medya hesabı Twitter üzerinden 2021 yılı için büyük deprem tahmini ürettiler.
İnandırıcılığı günden güne azalan ve bir çok şaklabanın takipçi kasabilmek adına yapmadığının kalmadığı sosyal medyadan deprem tahmini yapanların haklı oldukları tek nokta ise bir gün Gerede’de büyük bir depremin olacağı hususu oldu.
Mavi ay bilmecesi!
Sosyal medyada ortaya atılan iddiaların en garibi ise “mavi ay” durumu oldu. Geçmiş ile günümüz arasında bazı araştırmalar yaptıklarını iddia edenler, 1944 yılında “mavi ay” olayının 76 yıl önce tüm dünyada görüldüğü ve 76 yıl önce Gerede’de yaşanan depremde 5 bine yakın can kaybının yaşandığı paylaşımını yaptılar. İzmir depremini de mavi ay olayının tetiklediği görüşü sosyal medyada savunuluyor. Bu konuya alaycı yaklaşanlar da elbette sosyal medyada yer alıyor.
Mümkün değil!
Ancak deprem uzmanları, yaşanacak hiçbir depremin önceden bilinmesinin mümkün olmadığını belirtiyor. Bu nedenle Gerede gibi özellikle 1. derece deprem bölgesinde yaşayanların 1999 ve öncesinde yapılan yapılarda oturmamalarını, binalarını yenilemelerini tavsiye ediyorlar. Depremin kaçınılmaz bir gerçek olduğunu hatırlatan uzmanlar, her deprem oluşunda, enkazdan cansız bedenlerin çıkarıldığında değil depreme her an olacakmış gibi hazırlıklı olunması gerektiğini ifade ediyorlar. Depremden korunmanın en büyük yolunun ise binaların yenilenmesinden geçtiğini aktaran uzmanlar, insanların fark etmeden aslında evlerinde değil mezarda yaşadıklarını anlatmaya çalışıyorlar.
Mavi ay nedir?
Mavi dolunay ya da Mavi Ay olarak isimlendirilen doğa olayı, bir ay içinde fazladan ikinci dolunayın yaşanması anlamına geliyor. Her yıl toplamda 12 dolunay oluşurken 2020 yılının Ekim ayında fazladan bir dolunay daha oluştu. Bu nedenle 2020 yılında 13 tane dolunay meydana geldi. Güneş takvimi içerisinde gerçekleşen 13. dolunay evresine geleneksel olarak mavi dolunay ismi veriliyor. Nadir yaşanan bir gök olayı olan Mavi Ay, Ay’ın mavi renkte görünmesi anlamına gelmiyor. Hava koşullarının uygun ve bulutsuz olması durumunda Mavi Ay çıplak gözle rahatlıkla izlenebiliyor.