21-Kasım-2024 12:01:08

Cankoç Medya Kuruluşudur.

$
İPLER GERİLDİ

İPLER GERİLDİ

“Biz de Ankara’ya suyu mu vermeyelim?”

Bolu’nun küçük ilçelerinden biri olan Mengen ile Gerede arasında Keçeli Suyu konusunda hafta içi ipler gerildi. Gerede Belediyesi’nin 2 adet su kaynağına yönelik yaptığı çalışmalar, 07 Temmuz’da Mengen İcra Dairesi tarafından mühürlendi.

Haber ekibimizin yaptığı araştırmalarda, yer altı suları hakkındaki kanun; “Yeraltı suları umumi sular meyanında olup Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır.”diyor. Mengen Belediyesi’nin bu tutumundan sonra Gerede’de vatandaşlar, “Biz de Ankara’ya giden suyu mu vermeyelim?” tartışmasını yapmaya başladı. Gelişmeler haberin detayında…

Geçen hafta Mengen Belediyesi’nin Domuz Alanı Deresi mevkiindeki su kaynağı çalışmalarını mühürletmesiyle ipler gerildi. Bolu’nun küçük ilçelerinden biri olan Mengen’in bu tutumundan sonra Gerede’de vatandaşlar, “Biz de Ankara’ya giden suyu mu vermeyelim?” tartışmasını yapmaya başladı.

7 Milyon TL civarında Gerede Belediyesi’nin yatırım yaptığı Keçeli Suyunda ek kaynak bulma çalışmalarını mühürleten Mengen Belediyesi’nin bu tutumundan sonra kamuoyunda tartışmalar büyüdü.

Fırtına öncesi sessizlik

Keçeli Suyu konusunda Mengen ilçesi ile hiçbir polemiğe girmeyen ve Mengen ilçesi ile CHP’li Belediye olmasına karşın her zaman ılıman bir siyaset anlayışıyla hareket eden Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar’ın Mengen ilçesinin bu tutumundan sonra sessiz kalması “fırtına öncesi sessizlik mi?” düşüncesini adeta ortaya koydu.

Su kaynakları yetersiz

Bolu’nun en büyük ilçesi Gerede için 2022 yılına kadar büyük bir büyüme öngörülüyor. Kasım ayında açılacak cezaevi ile beraber 24 Bin bandındaki merkez nüfusu oldukça artacak olan Gerede’nin köylerle beraber 2022 yılına kadar genel nüfusunun da 50 bin’i geçmesi kaçınılmaz gözüküyor. Assan gibi dev bir firmanın Gerkonsan’ı alması, 2 jelatin fabrikasının OSB’de fabrika yapımını hızla devam ettirmesi, Deri OSB’deki fabrika sayısının 50’ye çıkması 2 yıl içersinde Gerede’nin ne denli bir büyüme içersinde olacağını gözler önüne seriyor. Su kaynaklarının yetersiz kalmasından korkuluyor.

İlçede bu gelişmeler yaşanırken Gerede Belediyesi’nin artacak nüfusa yetecek ek kaynak suyu arama çalışmasını yürütmesinin durdurulması ilçede adeta şok etkisi yarattı. Kamuoyunda, Mengen Belediyesi’nin açıklamalarından sonra; “Gerede’de Ankara’ya su verdi. Biz de 5 buçuk milyon nüfuslu Ankara’nın doğal olarak ihtiyacı olan Gerede suyunu Ankara’ya mı vermeyelim? Bu ne kadar doğru?” eleştirisinde bulundular.

Türkiye’deki en büyük yatırımlardan biri olan “Ankara İçmesuyu 2. Merhale Gerede Sistemi Projesi”ne milyonlarca lira kaynak aktarıldıktan sonra 24 Bin nüfuslu bir ilçe olan Gerede, 5 buçuk milyon nüfuslu Ankara’ya bu suyu vermeyebilir mi?

Gerede Belediyesi de 7 Milyon TL harcadığı Keçeli Suyu Projesi’nde ilçenin ihtiyacı olan ek kaynak arayışında neden bulunamasın? Kamuoyu tüm soruların yanıtını arıyor.

Kanun ne diyor?

Haber ekibimizin yaptığı araştırmalarda, yer altı suları hakkındaki kanun; “Yeraltı suları umumi sular meyanında olup Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır.”diyor. Kanundan da anlaşıldığı gibi, “Devlet Su İşleri, Keçeli Suyu’nu Gerede ilçesi kullanabilir, buraya Gerede Belediyesi yatırım yapabilir.”iznini verebiliyor. Gerede Belediyesi de gerekli izinleri alarak zaten buraya 7 Milyon TL gibi büyük bir yatırım yaptı. Bu da Gerede’nin bu durumda haklı olduğunu gözler önüne seriyor.

Konu ile ilgili Mengen Belediyesi şu açıklamayı yapmıştı; “Mengen Belediyesi ve Karaşehler Köyü Muhtarlığı ile ortaklaşa olarak Gerede Belediye Başkanlığı aleyhine açmış olduğumuz dava kapsamında; Mengen Asliye Hukuk Mahkemesinin müdahalelerin tedbiren durdurulmasına ilişkin kararı gereği , Domuz Alanı Mevkiindeki 2 adet su kaynağının Mengen İlçesi Akçakoca Köyü kadastro sınırları içerisinde kaldığı tespit edildiğinden Gerede Belediyesince bahsi geçen su kaynaklarına yönelik yapılan çalışmalar, 07/07/2020 tarihinde Mengen İcra Dairesi tarafından mühürlenmiştir.”

Cevap bırakın