Deri OSB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Sağol, Yenigün’e önemli açıklamalar yaptı. Taşınmaya ilişkin kafalarda oluşan bir çok soru işaretine açıklık getiren Sağol, taşınma ile birlikte üretim kapasitesinin 5 tondan 15-18 tona kadar çıkacağını, üretim artacağı için işçi sayısının da aynı oranda artacağını söyledi.
Deri OSB’ye taşınmadan sonra teknoloji ile birlikte işçi sayısının azalacağı spekülasyonlarının yersiz olduğunu belirten Sağol, şu anda zaten Gerede Deri Sanayi’nin en üst düzey teknolojiyle üretim yaptığını vurguladı.
Deri OSB’de bugüne dek gelinen süreçte yaşananları, parsel tahsislerinin ne zaman yapılacağını, fabrikaların yapımına ne zaman başlanacağını da ilk kez açıklayan Ali Sağol, Deri OSB’deki 127 parselin hepsinin potansiyel bir sahibinin olduğunu söyledi.
Gerede Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Üyesi Ali Sağol, Deri OSB’de bugüne dek gelinen süreci Yenigün’e değerlendirdi.
Birbirinden önemli açıklamalar yapan Deri OSB Yönetim Kurulu Üyesi Sağol, “2015’de tamamlanacak olan Deri OSB altyapı çalışmaları program dahilinde devam ediyor. 17 Ağustos 2012 tarihinde Deri OSB’de sözleşme imzalanarak çalışmalar başladı. 30 Ekim 2015 tarihine kadar yüklenici firma Deri OSB’nin alt yapı çalışmalarını tamamlayarak işi teslim etmiş olacak. Bu süre biraz daha erken de olabilir. Bugüne dek 1 Milyon 410 Bin TL Deri OSB için harcanıldı. Deri OSB’de çalışma yürüten firma belirlenen sürede işi tamamladığında toplam 16 Milyon TL’ye alt yapı çalışmaları tamamlanmış olacak. Deri OSB’de şu anda yol çalışmaları, atık su ve kanalizasyon ile yağmurlama hatlarının döşeme çalışması yapılıyor.”dedi.
Daha sonra Gerede Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ndeki çalışmaları yerinde inceleyen Ali Sağol, burada gazetemizin sorularını yanıtladı.
Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Üyesi Ali Sağol, Deri sanayi esnafı gitmeye hazırlanıyor mu? Parsel tahsisleri ne zaman yapılacak? Fabrikaların yapımına ne zaman başlanılacak? Taşınmanın ardından çalıştırılacak işçi sayısında azalma meydana gelecek mi? Sorularına detaylı ve önemli cevaplar verdi. İşte Sağol ile gerçekleştirilen özel röportaj ve detayları:
-Deri OSB’de süreç nasıl gelişti?
-Ali Sağol: Gerede dericilerinin, seneler önce ‘biz arıtma yapmak istiyoruz, çıkan suyu temizlemek istiyoruz’ diye talepte bulunduklarında başlayan bir süreç meydana geldi. Arıtma kuruldu. Daha sonraki süreçte deri sanayimizin faaliyet gösterdiği alanın şehircilik açısından uygun olmadığı, OSB’ye geçiş yapılması gerektiği düşünülerek mülki amirlerin de katkılarıyla Gerede’de Deri Organize Sanayi Bölgesi kurulması için Sanayi Bakanlığı’na girişimler başlatıldı. Sanayi Bakanlığı’na yapmış olduğumuz ilk müracaatımıza verilen cevap; ‘Gerede’de henüz doldurulamamış bir Organize Sanayi Bölgesi var. İkinci bir Organize Sanayi Bölgesi Gerede’de kurulamaz.’oldu. Daha sonraki ısrarlı çalışmalar ile bütün parsellerin potansiyel müşterilerinin olduğunu, bütün parsellerin satılacağını belirttikten sonra bakanlıkça ikinci müracaatımız kabul edildi. OSB’nin ön kurulum aşamasını tamamladıktan sonra arıtma için Sanayi Bakanlığı’na yeniden müracaatta bulunduk. O tarihlerde yoğun bir çalışma ve kirlilik mevcuttu. Bunun için bir adım atmak zorundaydık. Sanayi Bakanlığı’ndan organizelerde arıtmanın önce yapılamayacağı cevabını aldık. Daha sonra Türkiye’de ilk defa OSB’ye parselasyon yapılmadan arıtma tesisi yapılan bir örnek olduk. Burada ihaleyi alan firmaya bakanlık ödenek ayırmasa bile arıtmanın bedelini deri sanayicileri olarak bizler karşılayacağız diye ihale şartnamesine imzamızı attık. Ne içindi tüm bunlar? Suyu biran önce temizlemek içindi. Artma tesisi için 6 Milyon TL harcanıldı, bugüne dek toplam harcanan miktar Deri OSB’de yapılan çalışmalarla birlikte 10 Milyon TL’nin üzerinde.
-Deri sanayi esnafı gitmeye hazırlanıyor mu? Taşınmada sıkıntı yaşanacağını düşünüyor musunuz?
-Ali Sağol: Gerede Deri Sanayi, yıllar önce belediyenin belirlediği dar bir imar alanında sınırlandı. Bu belirlenen sınır dışında bir alana deri sanayi yapılamaz, belediye buna ruhsat vermez. Sınır içinde, dar bir sahada deri sanayimiz çok sıkışık bir vaziyette kaldığı için bizim sektörümüzde gelinen bu noktada fiziki şartlar müsait olmamaya başladı. Dolayısıyla bu sıkışıklık bizim ürettiğimiz ürünün miktarına etki etmeye ve ürünün daha az üretilmesine neden oldu. Bizim Deri OSB’ye acil ihtiyacımız var. Taşınma sırasında ‘ben bu mesleği burada sonlandırıyorum, Deri OSB’ye gidemeyeceğim’ diyecek bir miktar sanayici çıkabilir. 127 sanayici de gidecek diye iddia edemem. Bizim yönetim olarak arzumuz bütün esnafımızın Deri OSB’ye gitmesi. Deri OSB’de fabrikalar üretime başladığı anda mevcut yerde hiçbir fabrika üretim yapamayacak. Bunu hem mahalli idare hem de bizler yönetim olarak yasaklayacağız. Yani burada kimse çalışamayacak.
-Parsel tahsisleri ne zaman yapılacak, fabrikaların yapımına ne zaman başlanılacak?
-Ali Sağol: 2015 yılından önce arsa tahsisi yapmayı planlıyoruz. Planlama dahilinde bu tahsislerin yapılmasıyla birlikte deri sanayicilerimizin nereye fabrika kuracakları belli olacak. Arsa tahsislerinden sonra arzu ettiğimiz buraya ilk kazmanın vurularak fabrikaların yapımına başlanılmasıdır. Arsa tahsisleri tamamlandıktan sonra inşaata başlama zorunluluğu getirilecek. Daha sonra ise bütün OSB’lerde olduğu gibi 2 yılda inşaatı bitirilecektir, şu zamanda temel atılacak gibi standart şartlar uygulanmaya başlanacak.
Gerede Deri İhtisas Organize Sanayi’ndeki bütün parsellerin potansiyel talipleri var. Bu isimler belli. Bu isimler arasında ilçe dışında faaliyetini sürdüren isimler de var. Açıkta kalan şu anda parsel yok, yani 127 parselin hepsi dolu. Yine şu anda Gerede dışında faaliyet gösteren sanayicilerimiz Gerede’den bir işletmeyi devraldığında dolayısıyla o deri işletmesinin Deri OSB’deki tahsis hakkını da almış oluyor ve Deri OSB’ye fabrika kurulacak 127 parseldeki belirlenecek arsasına fabrika kurma yetkisi bulunuyor.
-Dışarıdan bir fabrika sadece Deri OSB’den arsa almak isterse ne olacak?
-Ali Sağol: 127 parselin hepsinin potansiyel bir sahibinin olduğunu belirttik. Ama taşınma başladığında mevcut esnaflarda taşınması imkansız olan, ekonomik olarak taşınamayacak sanayicilerin hakları sona ermişse boşta kalan bu parseller Deri OSB yönetimi tarafından satılacak.
Taşınmanın ardından çalıştırılacak işçi sayısında azalma meydana gelecek mi?
Taşınmadan sonra standart artacak. Çalışma koşulları daha iyi, çıkan ürün daha kaliteli olacak. Gerede’de şu anda üretim küçük miktarlarda gerçekleşiyor. Taşınmanın ardından bu sektör 15-18 ton üretim yapabilecek kapasiteye sahip olacak. Günlük üretim miktarının artması nedeniyle standart doğal olarak yükselmiş ve üretim de aynı oranda kaliteyle beraber artmış olacak. Üretim arttığında dolayısıyla işçi sayısı da artacak, iş gücüne daha çok ihtiyaç duyulacak. Şu anda satış olsa da kapasite arttırılamıyor ve sanayicilerimiz daha az iş gücüne ihtiyaç duyuyor. Deri OSB’ye taşınma bu durumu tersine çevirerek Gerede ekonomisine çok daha büyük katkı sağlayacak.