Gerede’de geçtiğimiz hafta başı yapılan uluslararası sempozyum, ilçenin tarihte bir çok bilinmeyen noktasını gün yüzüne çıkardı.
Gerede Belediyesi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi ve Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi (BAMER) işbirliğinde düzenlenen Uluslararası Gerede Kültürü ve Sanatı Sempozyumu 07 Ekim Pazartesi günü Saat:09.30’da başladı, 08 Ekim Salı günü Saat:17.30’da sona erdi. İkinci gün devam eden sempozyumda toplam 14 oturum gerçekleştirildi. Tamamlanan oturumların ardından gerçekleştirilen değerlendirme oturumuna katılan akademisyenler Gerede’den oldukça memnun kaldıklarını, yapılan sempozyumun normal sempozyumlara göre Kongre misali çok büyük bir katılımla gerçekleştiğini dile getirdiler ve Gerede Belediye Başkanı Ömer Baygın’a bilime verdiği üst düzey katkıdan dolayı müteşekkir olduklarını, bu organizasyonu olağanüstü bulduklarını ifade ettiler.
Değerlendirme oturumunda söz alan Belediye Başkanı Ömer Baygın, “Hocalarımızın belirttiği bildirilerin son ulaştırma tarihi olan 06 Kasım 2013 tarihinden sonra bildirileri bir kitap halinde toplayarak tarihe önemli bir not düşmüş olacağız. Daha sonraki dönemlerde de Gerede’nin geçmişini geleceğe taşıma noktasında bilimsel çalışmaları sürdüreceğiz”dedi.
3 şehidimiz var
Sempozyumda dikkat çeken ve bugüne dek bilinmeyen en önemli ayrıntı Azerbaycan’da 3 şehidimizin olduğuydu. Azerbaycanlı bir bilim insanının belgeleriyle ortaya koyduğu bu araştırma ile 1918 senesinde Bakü uğruna savaşlarda şehit düşmüş Azerbaycanlı ve Türk askerlerinin Azerbaycan Hıyabani şehitliğine gömüldükleri ve Bakü’nün Sebail İlçesinde yer alan bu şehitlikte Geredeli 3 askerin mezarının bulunduğu ortaya çıktı.
“Macar”lar!
Bu sempozyum ile birlikte Gerede’deki büyük yerleşim yerlerinden biri olan Macarlar Köyü’nün isminin gerçekten Macar insanlarından geldiği ortaya çıktı. Macaristan’da baş gösteren savaştan kaçan İbrahimov, Osmanov ve Bayramov isimli üç kardeş Osmanlı Devleti’ne sığındı. Osmanlı Devleti tarafından Gerede’deki Macarlar Köyü’ne yerleştirilen üç kardeşin ardından buradaki köyün isminin de zamanla Macarlar Köyü olduğu bilimsel kaynaklarla ortaya çıktı.
İzmitli
Eywah benim hanım ozaman macar , bolulu bilioduk çifte vatandaslık isterizz 😀😀😀😀
Macarlarlı
Gasteci ağabi şu bizim kocaçayın hali ne böle eçükde onu haber yapın la valla yazuk günah yahu be başgan vali ne varsa toplican....