19-Kasım-2024 14:47:06

Cankoç Medya Kuruluşudur.

$
Kaşka, Bakanların önünde tek tek anlattı

Kaşka, Bakanların önünde tek tek anlattı

TOBB Ekonomi Şurası’nda kürsüye çıkan Gerede Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ersin Kaşka, Ekonomi Şurası’nın detaylarını Yenigün Bayram Özel sayısında değerlendirdi.

Kaşka, her yıl kurban bayramında derinin faturalandırılamamasının bir sorun olduğunu ve Müstahsil Makbuzu’na tek tek kimlik bilgileri girmek zorunda kalındığını, sanayicilerin bunu istemediğini, Deri OSB’ye fabrikasını taşıyamayan firmaların fabrika inşaatını TOKİ’nin yapması talebini, kromlu derinin ithalatında uygulanan ek vergi sorununu, Deri OSB’ye taşınan fabrikalardaki su sorununu, suni, sentetik, vegan gibi deriye benzer imitasyon ürünlerin deri olarak vatandaşı yanıltıcı şekilde pazarlanmasının yasaklanması gerektiğini, restoranlardaki yüzde 1 ile yüzde 8 oranındaki KDV farklıklarının eşitlenmesi gerektiğini Cumhurbaşkanı Yrd. Fuat Oktay ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un katıldığı Ekonomi Şurası’nda aktardığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Yrd. Fuat Oktay ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un katıldığı TOBB Ekonomi Şurası’nda kürsüye çıkarak, Gerede’deki sanayicilerin yaşadığı sıkıntıları anlatan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ersin Kaşka, 9 madde halinde problemleri Cumhurbaşkanı Yrd. Fuat Oktay ve bakanlara aktardı.

TOBB Ekonomi Şurası’nda anlattığı sorunların detayını Yenigün Bayram Özel sayısında paylaşan Kaşka, “Gerede Ticaret ve Sanayi Odası olarak iş dünyasını temsilen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi Şurası’nda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başta olmak üzere Şuraya katılan bakanlara Gerede’nin sıkıntılarını kürsüden ilettik.”dedi.

Müstahsil sorunu

“Özellikle her yıl kurban bayramında derinin faturalandırılamaması ile alakalı bir sorun var.” diyen Kaşka, “Biz ekonomi şurasında hem bu sorunu hem de çözüm yolunu anlattık. Kurban derilerinin alımında müstahsil makbuzu düzenlemek zorunlu. Bu makbuz düzenlenirken tek tek kimlik bilgileri girmek durumunda kalıyoruz. Müstahsildeki kimlik bilgisi girme hususunun kaldırılarak toplu müstahsil yapılmasını yada kurban bayramına özel Türkiye’deki deri sektörüne stok affı çıkartılmasını talep ettik. Buna Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’den acil çözüm istedik.

Müstahsil Makbuzu, kurban derisi faturalandırılamadığı için kesiliyor. Bu makbuz düzenlenmediği takdirde ihracat yapamıyoruz, çünkü mal var fatura yok! Devlet bize ‘ihracat yapın’ diyor, biz de kurban derileri faturalandırılamadığı  için ihracat yapamıyoruz. Bunun için çözüm ne? Müstahsil Makbuzu. Özetle Müstahsil Makbuzu’na tek tek kimlik bilgileri girmek zorunda kalıyoruz, biz sanayiciler olarak bunu istemiyoruz.”dedi.

Taşınamayan fabrikalar için TOKİ desteği talebi

“TOBB Ekonomi Şurası’nda kürsüden 2. bahsettiğimiz husus; Deri OSB’ye fabrikasını taşıyamayan firmaların fabrika inşaatını TOKİ’nin yapması talebi oldu.”diyen Kaşka, “Deri OSB’de üretime başlayan, inşaatı devam eden 80 firmamız var. 2022 yılı sonuna kadar 80 firma inşaatını tamamlamış olacak. Toplamda ise 126 parsel var. Geriye kalan 46 firma küçük yada orta ölçekli firmalar. Kalan bu sanayicimiz de dolayısıyla Deri OSB’ye geçişte farklı katkılar istiyor. TOKİ; 1000, 1500 ve 2000 metrekare olmak üzere fabrika inşaatları yapıyor. Başta Ankara olmak üzere bunun örnekleri mevcut. Kalan 46 firmanın inşaatını tamamlayabilmesi, geçişin hızlandırılması için bu fabrika inşaatlarının TOKİ tarafından hayata geçirilmesini ekonomi şurasında talep ettik. 20 yıllık bir ödeme planıyla kalan sanayicilerimiz sıkıntısız Deri OSB’ye geçecektir.”dedi.

Kromlu derideki ek vergi sıkıntısı

Kaşka’nın Ekonomi Şurası’nda gündeme taşıdığı 3. konu ise kromlu derinin ithalatında uygulanan ek vergi sorunu oldu.

Kaşka, “Türkiye’de kromlu derinin ithalatında ek vergi var. Yerli deri kaynağımız; yılda 3.6 milyon büyükbaş, 5 milyon da küçükbaş hayvan derisi. Türkiye’deki deri sektörünün ihtiyacı 7 milyon büyükbaş, 50 milyon küçükbaş hayvan derisi. Dolayısıyla sektör her ham madde ihtiyacında ithal kromlu deriye ihtiyaç duruyor. İthalattaki yerli kaynakların yetersizliğinden dolayı da kromlu derideki ek verginin kaldırılması gerekiyor. Bu sorunu da ekonomi şurasında dile getirmiş olduk ve talep ettik.”diye konuştu.

Derinin koruma altına alınması 

Kaşka, “deri benzeri materyalden (suni, sentetik, vegan gibi) üretilen ürünlerin tanıtımında ve tüketiciye sunumunda “deri/kürk” ibaresi kullanılmaktadır. Deri/Kürk teriminin koruma altına alınmasını da ekonomi şurasında istedik. ‘Brezilya, İtalya ve Portekiz de suni, sentetik, vegan gibi deriye benzer imitasyon ürünlerin deri olarak vatandaşı yanıltıcı şekilde pazarlanması yasaklandı’ bilgisini ekonomi şurasında aktardık.”dedi.

Deri OSB’deki su sorunu

“2018 yılının 6. ayında Tekke Dere Barajı’nın tamamlanması bekleniyordu.” diyen Kaşka, “Sanayicilerimiz de su problemi yaşamayacağı düşüncesiyle Deri OSB’ye ciddi yatırımlar yaptı. Deri OSB’deki fabrikalar bugün AB Standartlarında ve bu sektör, su ihtiyacı olan bir sektör. 2018’den bugüne dek Tekke Dere Barajı’nın Yüzde 95’inin tamamlanıp Yüzde 5’inin tamamlanamaması deri sektörünü ciddi sıkıntıya soktu. Bu hususta Belediye Başkanımız Mustafa Allar’a da çok teşekkür ediyoruz, sıkıntımızı çözmek için kendisi de gayret gösteriyor. Tekke Dere Barajı’nın su tutmaya başlamasından itibaren baraj ile Gerede arasındaki 30 km.lik iletim hattının yatırım programına tekrar yeniden alınmasını ekonomi şurasında talep ettik.”dedi.

70 Milyon Lira kasada kalacak

“Tekke Dere Barajı ve iletim hattı eğer yapılmazsa bizim B ve C planlarımız var.” diyen Kaşka, “Senelik 1.5 milyon metreküp su tutacak bir projemiz var. Bunun da yaklaşık maliyeti bugün 70 Milyon TL. Deri sanayine bu su 310 gün yetiyor. Bu proje de yapılabilir ancak devlet burada harcanacak olan 70 Milyon TL’lik kaynağı Tekke Barajı hızlandırıldığı takdirde harcamak ve harcatmak durumunda kalmayacak. 70 Milyon TL’lik bir harcama yükü hazine üzerinden kalkacak. Bu durumu da yine ekonomi şurasında Cumhurbaşkanı Yardımcımıza ve Bakanlarımıza ilettik.

Son olarak da KOSGEP kur farkı zararlarının karşılanmasını da istedik. Restoranlardaki Yüzde 1 ile Yüzde 8 oranındaki KDV farklıklarından dolayı işletmecilerin ciddi sıkıntıda olduğunu ve bu sektörde KDV’nin eşitlenmesini talep ettik.”ifadelerine yer verdi.

Cevap bırakın