Gerede Kaymakamı Arslan Yurt, 2014 yılında yapılan çalışmaları özetledi. Kaymakam Yurt, 2015 yılı için bazı müjdeleri de verdiği açıklamasında, GUBYO inşaatının önümüzdeki yıl tamamlanacağını, ilçedeki MOBESE sisteminin genişletileceğini söyledi.
Karma Organize Sanayi’nde yaşanan gelişmeleri de aktaran Kaymakam Yurt, “2014 yılında demir-çelik alanında faaliyette bulunan bir firma bina inşaatını tamamlayarak faaliyete başladı. Yine orman ürünleri işleme fabrikası tamamlanarak yakında deneme üretimlerine başlıyor. Enerji üretimi ve geri dönüşüm alanında faaliyet gösterecek iki firma fabrika inşaatlarına başladı. Toplamda 4 yeni tesis 2015 yılında üretime geçecekler. Karma OSB’ye yatırımcı ilgisi artmıştır. Sanayi parsellerinin % 90’ı tahsis edilmiş olup OSB’nin genişlemesi için gelen talepler doğrultusunda çalışmalarımız devam etmektedir.”dedi.
Gerede Kaymakamı Arslan Yurt, 2014 yılında yapılan çalışmaları özetledi. İlçede yapılan bir çok konuyu açıklamasında aktaran Kaymakam Yurt, 2015 yılı için de önemli gelişmelerin yaşanacağı sinyalini verdi. İlçenin çalışkan Kaymakamı Arslan Yurt’un açıklamasının satır başları özetle şöyle:
“Gerede ilçemiz 2013 yılında olduğu gibi 2014 yılını da hareketli geçirdi. Gerek ilçe merkezinde gerekse köy alanlarında yapılan yatırımlarla ilçe sorunlarının çözümünde önemli mesafe kat edilmiştir.
Milli eğitim alanında Bahçelievler Mahallesinde 12 derslikli ilkokulu ile merkezde hayırsever Eyüp ÖZDEMİR tarafından 12 derslikli İmam-Hatip Ortaokulu inşaatı tamamlanarak hizmete girmiştir. Her iki okulun da tam kapasite ile eğitim öğretime başlaması, bu okullara olan ihtiyacı ortaya çıkartmış oldu. Endüstri Meslek Lisesi dış mantolaması ile İmam-Hatip Lisesi, Sabancı Öğrenci Yurdu, Arkut Anadolu Lisesinin doğal gaz dönüşümü doğal gaz dönüşümü tamamlandı. Abant İzzet Baysal Üniversitesinin ilçemizde ikinci yükseköğretim kurumu olan Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu binasının inşaatı talihsiz bir şekilde duraksamaya uğramıştı. İhalesi feshedilen inşaatın ihale işlemleri yenilendi. 2015 Yılında inşaat çalışmaları tekrar başlayacak olan okulumuzun eğitim öğretime en geç gelecek yıl başlaması bekleniyor.
Gençlik Merkezi, Kayak evi ve sentetik futbol sahası inşaatları tamamlandı. Böylece kayaklı koşu dalında Türkiye’de marka olan Gerede, Kayak evine kavuşmuş oldu. Binaların mefruşat ve diğer demirbaş malzeme alım ve montaj işlemleri devam ediyor. Gerede Belediyesi ile işbirliği içinde ilçemize bir adet tenis kortu ve yüzme havuzu kazandırma çalışmalarımız devam ediyor. Yüzme havuzu proje ve ihale işlemleri yapıldı ve inşaatı başladı. Spor Toto Teşkilat Başkanlığından her iki proje için ödenek taleplerinde bulunduk ve olumlu sonuçlanmasını bekliyoruz.
Ülkemizin en önemli ana yol kavşaklarından birinin üzerinde olan ilçemizin en önemli ihtiyaçlarından birisi olan Kent Güvenlik Sistemi (MOBESE), uzun araştırma ve projelendirmeden sonra Bolu İl Özel İdaresinden temin edilen kaynakla, Gerede Köylere Hizmet Götürme Birliğince ihale edildi. 19 Kamera ile faaliyete başlayan ve çok sayıda olayın aydınlığa kavuşmasında önemli katkı sağlayan MOBESE sistemi deri sanayi kooperatifi esnafının katkılarıyla görüş alanını biraz daha genişletti. Sistem altyapısının güçlenmesi için Emniyet Genel Müdürlüğüne yapmış olduğumuz başvuru olumlu sonuçlandı. Genel Müdürlükten gelecek kaynak miktarına göre MOBESE kameralarına yenileri eklenecek.”
Sosyal yardımlar
Gerede Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ise kömür, gıda gibi rutin yardımlarının yanı sıra vatandaşlarımızdan mağdur ve evleri oturulamayacak durumda olanlara ev yapım ve onarım hizmetleri de yapmaktadır. 2011 Yılında başladığımız uygulamada şu ana kadar 25 ev tamamlanarak vatandaşlarımıza teslim edilmiştir. Yine kullanılabilir durumdaki 15 ev onarımı yapılmıştır.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı 2014 yılında yeni bir hizmeti hayata geçirmiştir. Yaşlı Evde Bakım Hizmeti Projesi adını verdiğimiz hizmetimiz için vakıf genel merkezince 200.000 TL ödenek tahsis edilmiştir. Proje kapsamında devletin ücretli evde bakım hizmetinden yararlanmayan, huzurevinde kalmak istemeyen 50 yaş ve üzeri yaşlılar, engelliler evlerinde ziyaret edilecek, ev temizlikleri yapılacak, giyim-nevresim vb yıkanması gereken malzemeleri yıkanacak, bakım-onarım isteyen evler onarılacaktır. Projeyi uygulamak üzere 6 personel alımı yapılmış, bir araç kiralanmıştır. İlk etapta 110 kişi/aile bu hizmet için tespit edilmiştir. Projenin yürürlüğe girmesiyle birlikte böyle bir hizmetin ne kadar elzem olduğu ortaya çıkmıştır. İhtiyaç sahibi kişi ve ailelerin böylece gerçek ihtiyaçları daha iyi tespit edilmeye başlanmış, çok sayıda aileye kanepe, yatak, nevresim, giysi ve gıda paketi yardımları sağlanmıştır. 2015 Yılı içerisinde bu evlerin çoğunda boya, badana ve tamirat işleri de yapılacaktır. Başlangıçta evlerine böyle bir hizmetin gelmesine şüpheyle bakan kişi ve aileler şimdi memnuniyetlerini ifade etmektedirler. Her aile en geç 15 günde bir ziyaret edilecektir. Proje bir yıl sürecek, memnuniyet durumu ve kişi sayısının artmasına bağlı olarak yenilenecektir. Vatandaşlarımızın ilçe merkezinde olsun, köyde olsun bu tür hizmete ihtiyacı olanlar için duyarlı olmaları, ihtiyaç sahibi olduğunu düşündükleri kişileri Kaymakamlığımıza/Vakfımıza bildirmeleri önem arz etmektedir.”
Deri OSB’deki gelişmeler
Gerede ilçesinin ve Bolu ilinin sürekli gündeminde olan Gerede Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi altyapı ihalesi 2012 yılında yapılmıştı. 2014 Yılında çalışmalar hızla devam etti. İç yollar tamamen açıldı, kanalizasyon ve atık su giderleri döşendi. Ana bağlantı yolları kilit taşı kaplama işinde önemli mesafe alındı. 2014 Yılında altyapı için ayrılan ödeneğin tamamı kullanılmış oldu. Yine Deri İhtisas Organize Sanayiinin doğalgaz, içme suyu, elektrik altyapı işlerinin önemli bir kısmı tamamlandı. Sanayicilerin yatırıma başladığı dönemde işlerini kolaylaştırması bakımından mevcut arazinin düzlenmesi işine ağırlık verildi. Altyapı yatırımının 2015 sonunda tamamlanması gerekiyor.
Karma OSB’deki gelişmeler
Karma Organize Sanayinde ise 2014 yılında demir-çelik alanında faaliyette bulunan bir firma bina inşaatını tamamlayarak faaliyete başladı. Yine orman ürünleri işleme fabrikası tamamlanarak yakında deneme üretimlerine başlıyor. Enerji üretimi ve geri dönüşüm alanında faaliyet gösterecek iki firma fabrika inşaatlarına başladı. Toplamda 4 yeni tesis 2015 yılında üretime geçecekler. Karma OSB’ye yatırımcı ilgisi artmıştır. Sanayi parsellerinin % 90’ı tahsis edilmiş olup OSB’nin genişlemesi için gelen talepler doğrultusunda çalışmalarımız devam etmektedir. Yine OSB’nin halen stabilize olan iç yollarının kilit taşı yapılması için yapmış olduğumuz yatırım programına alınma başvurumuz Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca kabul edilmiştir. Öngörülmeyen önemli bir sorun çıkmazsa 2015 yılı içerisinde kilit taşı ihalesini gerçekleştireceğiz.
Köye yönelik hizmetler
Gerede Köylere Hizmet Götürme Birliği İl Özel İdaresi, KÖYDES ve Su ve Orman Bakanlığında temin ettiği kaynaklarla 2014 yılı içerisinde güzel hizmetler yaptı. Köylerimizin alt yapısını güçlendirmek, var olan alt yapının işlerliğini devam ettirmek üzere 2 adet greyder, 2 adet kazıcı-yükleyici, bir adet eskavatör, bir yükleyici, 5 adet kamyon, 1 silindir ve 1 adet arazi pikapla hizmetlerine yıl boyu aralıksız devam ediyor. 2014 Yılı içerisinde bu hizmetler için yaklaşık 3 milyon TL ödenek kullanılmıştır. İş makineleri ve hizmet araçlarının kullanımı için çoğunluğu İl Özel İdaresinden temin edilen toplam 120.000 litre akaryakıt harcanmıştır.
Köylere Hizmet Götürme Birliği 2013 yılında başlatmış olduğu köy yollarına sıcak asfalt çalışmalarına bu yıl da devam etti. Su ve Orman Bakanlığından temin edilen ödenekle bu yıl Kazanlar-Çalaman grup yolunun 6,5 km’si sıcak asfaltla kaplandı. Böylece sıcak asfaltlı yol ağımız 27 km’ye ulaştı. Bu grup yollarımızda sıcak asfalt yapım kalitesi üst düzeyde tutuldu ve yol çizgileriyle modern otoban bağlantı yolu görünümü aldı. Bu bölgedeki çok sayıda köyümüz modern yol hizmetiyle tanışmış oldular. Sıcak asfalt kaplama haricinde Birliğimiz ve İl Özel İdaresince 2014 yılı içerisinde ilçemiz köy yollarında 8,2 km birinci kat, 23 km ikinci kat asfalt yapıldı. Birinci kat asfalt kaplama hizmetinden 4, ikinci kat asfalt kaplama işlerinden ise 10 Köyümüz faydalanmıştır. Geçmiş yıllarda devlet karayolu ihalesini alan Çetin İşletmelerinin kullandığı Akçaşehir Köy yolumuzdaki bozulma ilgili firmayla yapılan görüşmeler sonucu giderildi. Firma hiçbir bedel almadan bu köyümüzün 6,5 km’lik yoluna birinci kat asfalt döktü. Böylece bu yıl yapılan birinci kat asfalt yolumuz 14,7 km’ye ulaşmış oldu.
İlçe köylerimizin içme suyu şebekelerini güçlendirmek ve gittikçe artan su ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Ağızörengüney, İnköy, Mircekiraz, Samat Köyleri başta olmak üzere çok sayıda yerleşim yerine su deposu, kaptaj, hat yenileme vb çeşitli yatırımlar yapılmıştır.
İlçe köylerimizin kanalizasyon sorununu çözmek için şebeke yatırımlarına bu yıl da ağırlık verilmiştir. Bu yıl İlbank’tan temin edilen ödeneklerle 7 köyümüzün (İnköy, İmamlar, Yunuslar, Sipahiler, Kayısopran, Asmaca, Zeyneler) kanalizasyon tamamlama işleri ihale edilmiştir. Bunların bir kısmının inşaatları biterken, bir kısmı ise yakında bitmiş olacaktır. Hizmete giren ve ihalesi yapılan işlerle birlikte ilçemizde kanalizasyon şebekeli köy sayısı 68’ye çıkmıştır. Geriye kalan 24 köy kanalizasyonu için yatırımlar devam edecektir.
Köylerimizin en azından meydan ve cami bahçelerinin güzelleştirilmesi kapsamında kilitli parke taşı döşeme işine 2014 yılında da devam edilmiştir. 20 Köyümüzün faydalandığı bu proje kapsamında 18.000 m2 kilitli parke döşemesi yapılmıştır. Yapılan hizmetlere emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.”