Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından sürdürülebilir bir kalkınma sağlayan iş modeli olan kooperatifler için hazırlanan “Kooperatifçilik Proje Destek Yönetmeliği” 30/07/2013 tarih ve 28723 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte kooperatiflere, üretim ve istihdama katkısı olacak projelerindeki mal alımlarına 200 bin lira, hizmet alımları ve nitelikli personel istihdamına yıllık bir personel için 30 bin liraya varan hibe desteği verilebilecek.
Buna göre, destek kapsamında kooperatiflerin faaliyet konularına göre makine veya ekipman ile ilgili mal alımlarına, ortaklarının en az yüzde 90’ını kadınların oluşturduğu kooperatiflerin işletecekleri yaşlı ve engelli bakım merkezleri ile çocuk kulüpleri, kreş ve gündüz bakımevlerinin demirbaş eşya niteliğindeki yatırım malı alımlarına, ürünlerinin tanıtımı ve pazarlanmasına ilişkin sergi ve fuar katılımlarına yönelik hizmet alımlarına, nitelikli personel istihdamlarına ve bazı diğer mal ve hizmet alımlarına destek verilecek.
Öte yandan, kooperatiflerin desteklenmesine karar verilen mal ve hizmet alımlarında hibeye esas proje tutarlarının kalkınmada öncelikli yörelerde yüzde 75’i, diğer bölgelerde yüzde 50’si ve kalkınmada öncelikli yöre şartı aranmaksızın ortaklarının en az yüzde 90’ını kadınların oluşturduğu kooperatiflerde ise yüzde 75’i Bakanlıkça hibe olarak karşılanacak.
Nitelikli personel istihdamının hibeye esas proje tutarının azami sınırının yüzde 100’üne kadar olan kısmı Bakanlıkça hibe olarak karşılanabilecekken, nitelikli personel istihdam desteğinin azami süresi 1 yıl olarak belirlendi.
Hibe kapsamında karşılanamayacak giderler arasında ise borç ödemeleri, faiz giderleri, bankacılık giderleri, makine ve ekipman hariç ikinci el mal alım giderleri, arazi, arsa ve bina alım giderleri, taşıt alım giderleri ve her türlü hammadde ve yarı mamul alımı gibi giderler yer alıyor.
Başvurular
Başvurularda kooperatiflerin ortak sayıları, aynı proje konusunda başka bir kamusal kaynaktan destek almamış olmaları ile projelerinin üretim ve istihdama katkısının bulunması, sürdürülebilirliği, piyasa araştırmasına dayandırılması, kooperatifin faaliyet konularına uygunluğu gibi şartlar aranacak.
Proje başvuru dönemleri, sergi ve fuar destekleri hariç bir yıl içinde en fazla üç dönem olmak üzere Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından duyurulacak.