Gerede Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü iş birliğiyle, ‘İmar Barışı’ bilgilendirme toplantısı düzenlendi. 11 Temmuz 2018 Çarşamba günü Melih Gökçek Kültür Merkezinde gerçekleştirilen toplantıda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan İmar Barışı düzenlemesinin detayları ve vatandaşların düzenlemeden nasıl faydalanacakları konusu anlatıldı.
Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Osman Kazgan, İmar ve Planlama Şube Müdürü Burhan Yılmaz, STK Başkan ve Üyeleri, Belediye Meclis Üyeleri ve çok sayıda hemşehrimizin katılımıyla gerçekleşen toplantıda, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından düzenlemenin içeriği hakkında sunum yapıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar, İmar Barışı kapsamında imar mevzuatına veya ruhsata aykırı yapılara verilecek yapı kayıt belgelerinin bu konuda yaşanan sorunlara köklü çözüm sağlayacağını ifade etti.
Türkiye’de imara aykırı yapılardan kaynaklanan sorunların uzun yıllardır kamuoyu gündemini meşgul ettiğini anımsatan Mustafa Allar, “Bu soruna karşı başlatılan yeni düzenleme inşallah vatandaşlarımıza çözüm noktasında kolaylıklar sağlayacağı gibi ülkemizde geleceğin şehirlerinin oluşturulmasına da katkı sunacaktır. Geredemizde de bu konuda bir çok vatandaşımızın bu düzenlemeden yararlanacağını düşünüyorum. Su, elektrik ve doğalgaz gibi temel ihtiyaçlarını alacakları bu belgeyle karşılayacak”dedi.
İl Müdürü Osman Kazgan ve İmar ve Planlama Şube Müdürü Burhan Yılmaz video ve sunum eşliğinde katılımcılara düzenlemenin içeriği, düzenlemeden kimlerin faydalanabileceği ve nasıl başvuru yapılabileceği hakkında soru cevap şeklinde bilgi verdiler.
Belediye Başkanı Mustafa Allar’ın talebiyle hemşehrilerimize kolaylık sağlaması bakımından 31 Ekim 2018 gününe kadar Cuma günleri Bolu’dan konuyla ilgili yardımcı olacak ve rehberlik yapacak bir uzman Kadastro Müdürlüğünde gün boyu görevlendirilecek. Ayrıca Belediye İmar ve Şehircilik Müdürlüğü rehberlik yapacak.
Müraacatlar nasıl yapılacak?
Yapı Kayıt Belgesi 31.12.2017 tarihinden önce yapılmış olan yapılar için verilecek. Yapı kayıt belgesine başvurular 31 Ekim 2018’e kadar devam edecek. Bu noktada vatandaşların kendi rızasıyla müracaatı ve kendi beyanı esas alınacak. Müracaatlar e-devlet sistemi üzerinden yapılabilecek. Müracaat aşamasında tereddütte düşülen konularda, Gerede Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’ne gidilmesi halinde bilgi ve destekte bulunacak.
İmar Affı kapsamında değerlendirilmiş olan yapılar için oluşturulacak belge olan Yapı Kayıt Belgeleri, arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden hesaplanan bedelin konutlarda yüzde 3’ü, ticari yapılarda yüzde 5’i olacak şekilde belirleniyor. Yapı Kayıt Belgesi, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli olacak.
Yapı Kayıt Belgesi için e-devlet yoluyla başvuru yapacak vatandaşlardan şu belgeler istenecek:
1) E-devlet şifresi, 2) Geçerli bir cep telefonu numarası, 3) Geçerli bir e-posta adresi, 4) Beyan edilecek yapının adresi, 5) Tapusu varsa ada ve parsel bilgileri, 6) Toplam inşaat alanı; konutların ve işyerlerinin ayrı ayrı toplam alanları (m2), 7) Yapıdaki konut ve işyeri sayısı, 8) Arsa/Arazinin emlak vergi birim değeri (TL/m2) (İlgili belediyesinden alınabilecektir.), 9) Yapının bulunduğu arsanın alanı; varsa tapudaki alan yoksa beyan edilecek alan (m2), 10) Yapı sınıfı (sistemin sunacağı seçeneklerden seçilecek), 11) İmar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi, 12) Yapıyı gösteren ve ayrılık kısmını gösteren birer adet fotoğraf. (Fotoğrafların dosya formatı .jpg, .jpeg veya .png olmalıdır.)
Müracaatta yapıya ilişkin bilgilerin doğru girilmesi gerekmektedir. Tapuda işlem yapılırken yapının mevcut durumunu gösteren proje istenecek ve bu projenin Yapı Kayıt Belgesindeki bilgilerle uyumlu olması aranacaktır.