Gerede Kaymakamı Arslan Yurt, 2015 yılı değerlendirme toplantısında yaptığı açıklamada, 2016 yılında geri dönüşüm, elektrik üretim ve yangın söndürme sistemleri sektörlerinde faaliyet gösteren dört fabrikanın iş başı yapacağını, 2015 yılında ilçede öğretmen açığının sona erdiğini, ilçemize Fen Lisesi kazandırıldığını, İlçe Kaymakamlık ve Emniyet Müdürlüğü binalarının deprem dayanıklılık testlerinin yaptırıldığını ve çıkacak sonuca göre binaların güçlendirilmesi veya yenilerinin yapılmasının gündeme geleceğini söyledi.
2016 yılı içerisinde MOBESE sistemini plaka tanıma sistemleri ve ilave görüntüleme noktalarıyla geliştirmeye devam edeceklerini ve 2016 yılında deri fabrikalarına OSB’de inşaat ruhsatı vermeye başlanılacağını da belirten Kaymakam Arslan Yurt, Gerede’nin gösterdiği birliktelik ile örnek gösterilen bir ilçe haline geldiğini vurguladı.
Gerede Kaymakamı Arslan Yurt, 2015 yılını değerlendirme toplantısında yaptığı açıklama ile genel idare hizmetleri ve köye yönelik hizmetler olmak üzere 2 başlık halinde yapılan çalışmaları kamuoyuyla paylaştı.
Gerede’de en uzun süre görev yapan kaymakam olarak tarihe geçen ve yıl boyunca gerçekleşen çalışmaları her yıl kamuoyu ile paylaşarak devletin sıcak elinin nerelere deydiğini aktaran Kaymakam Yurt, bu yıl da çok sayıda faaliyete imza atılarak 2015’in de “hizmet yılı” olduğunu belirtti. İşte Kaymakam Arslan Yurt’un açıklamasıyla 2015’de Gerede’ye kazandırılanlar;
“2015 Yılı merkez ve köylerimizde yürütülen hizmetler açısından çok verimli geçti. Gerede ilçesinde bir kısım yatırımlar tamamlanırken, yeni yatırımların hazırlık aşamalarında önemli mesafe alındı. İlçe sorunlarının tespiti, çözüm yollarının aranması ve projelerin hayata geçirilmesinde genel idare, mahalli idare, siyasi irade, sivil toplum ve halkın işbirliği hep üst düzeyde tutulmaya çalışıldı. Gerede, bu birlikteliği ile örnek gösterilen bir ilçe haline geldi.
2015 Yılı içerisinde eğitim alanında başarılan en önemli iş Öğretmen Lisesi’nin Fen Lisesi’ne dönüşmesi ve ilçe merkezindeki okulların büyük kısmının öğretmen atamalarında zorunlu hizmet alanı kapsamına alınması oldu. Böylece Gerede öğretmenlerin gerek ilk atama, gerekse nakillerde tercih ettikleri bir yer haline geldi. 2015-2016 Eğitim-Öğretim sezonu öğretmen ihtiyacının en az olduğu dönemlerden birisi oldu. 2015 yılı içerisinde Mehmet-Zeliha Güzelce ilk ve ortaokulu binası doğalgaz dönüşümü yapılarak ısınma sorunu giderildi. Okulların doğalgaz dönüşümü işinin 2016 yılında bitirilmesini hedefliyoruz. Depreme dayanıklılık testini geçemediğinden kapatılmak zorunda kalınan Öğretmenevinin yıkılarak yerine İlçe Milli Eğitim ve Halk Eğitim Müdürlüğü binası yapılması, Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi’nin uygulama oteli ile birlikte ilçe merkezinde belirlenen bir arsa üzerinde inşa edilmesiyle ilgili teklifler Bakanlığa sunuldu. İlçemizin yetiştirdiği iş adamlarından Emin Üstün ile 16 Derslikli Kız İmam-Hatip Lisesi yaptırılması ile ilgili görüşmeler devam ediyor.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin ilçemizdeki ikinci yüksekokul binasının ikmal inşaatı yeniden başladı. Uygulamalı Bilimler Yüksekokulumuz 2016/2017 Eğitim-öğretim sezonunda yeni binasında, yeni bölümleriyle hizmete devam edecek.
Gençlik ve Spor Hizmetleri alanında İlçe Gençlik Merkezi inşaatı tamamlandı. Merkezin bu ay içerisinde hizmete girmesini bekliyoruz. Yine sentetik futbol sahası inşaatı tamamlanarak hizmete hazır hale getirildi. Kayaklı koşu dalında Türkiye’de marka olan Gerede, Kayak Evi’ne kavuştu. Arkut Dağı Sporcu Eğitim Merkezi 2015 kışında yurt içi ve uluslararası müsabakalara ev sahipliği yaptı ve hepsinden alnının akıyla çıktı. Gençlik Hizmetleri ve Spor Bakanlığı burayı Olimpiyat Hazırlık Merkezi (TOHM) yapmayı planlıyor. Arkut Dağı Sporcu Eğitim Merkezinin THOM’a dönüşmesiyle Gerede’nin kayak sporu alanındaki etkinliğinin ve bilinirliğinin artması bekleniyor. İlçemizde var olan bir adet tenis kortu sayısını ikiye çıkartmak ve var olanı iyileştirmek amacıyla hazırlanan proje Gerede Belediyesi tarafından ihale edildi. Biri ısıtmalı ve kapalı, diğeri açık olacak tenis kortları inşaatı mevsim dolayısıyla tamamlanamadı. Kortlar yaz döneminde faaliyete geçecekler. 2016 yılı içerisinde çim futbol sahasının iyileştirilmesi için çalışmalara devam edeceğiz. Yine ilçe gençlerinin heyecanla beklediği yüzme havuzu inşaatı proje revizyonları sebebiyle gecikmesine rağmen %75 seviyelerine geldi. Mevsim dolayısıyla çalışmaların durduğu tesis de yaz döneminde faaliyete geçecek.
İlçe Kaymakamlık ve Emniyet Müdürlüğü binalarının deprem dayanıklılık testlerini yaptırıyoruz. Çıkacak sonuca göre binaların güçlendirilmesi veya yenilerinin yapılması gündeme gelecek. 2013 Yılından beri gündemde olan İlçe Devlet Hastanesinin yenilenme ihalesi yapıldı. 2016 yılı içinde yapım işlerine başlanılacak ve ilçemiz 2017 yılında modern bir hastaneye kavuşmuş olacak. İlçe Sağlık Müdürlüğü binalarının da yenilenmesi için çalışmalara devam edilecek. İlçe Müftülüğümüz hayırseverlerin katkısıyla Hafızlık Kuran Kursu yapmak için projelerini hazırladı. Yakın zamanda ihalesi yapılacak işin yılsonu itibariyle bitirilmesini umuyoruz.
Ülkemizin en önemli ana yol kavşaklarından birinin üzerinde olan ilçemizin en önemli ihtiyaçlarından birisi olan Kent Güvenlik Sistemi (MOBESE), Bolu İl Özel İdaresi’nden temin edilen kaynakla, Gerede Köylere Hizmet Götürme Birliğince ihale edilmiş ve 19 Kamera ile faaliyete geçmişti. 2016 Yılı içerisinde MOBESE sistemini Plaka Tanıma sistemleri ve ilave görüntüleme noktalarıyla geliştirmeye devam edeceğiz.
Fabrikaların inşaat ruhsatları verilecek
Gerede ilçesinin ve Bolu ilinin sürekli gündeminde olan Gerede Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi altyapı ihalesi 2012 yılında yapılmıştı. 2015 Yılında çalışmalar hızla devam etti. İç yollar tamamen açıldı, kanalizasyon ve atık su giderleri döşendi. Bu yıl kilit taşı kaplama işine ağırlık verildi. Altyapı yatırımının 2015 sonunda tamamlanması gerekiyordu. Ancak sanayi bölgesi alanının engebeli olması sebebiyle, ileride alt ve üst yapının bozulma ihtimaline binaen, geniş hacimli hafriyat çalışmasına başlandı. Hafriyat çalışmaları ve alt yapının kalan kısımları yaz döneminde tamamlanacak. Ayrıca 2016 yılında deri fabrikalarına inşaat ruhsatı vermeye başlayacağız. Karma Organize Sanayi Bölgesi yol üst kaplama, Telekom ve atık su işleri ihale edildi ve inşaat çalışmaları başladı. 2016 Yılı Ağustos ayı civarında çalışmaların tamamlanması ve bölgenin modern bir görünüme kavuşmasını bekliyoruz. Bölgemizde 2016 yılında geri dönüşüm, elektrik üretim ve yangın söndürme sistemleri sektörlerinde faaliyet gösteren dört fabrika iş başı yapacaklar. Yeni faaliyete geçecek tesislerin ilçemiz istihdamına katkıda bulunması bekleniyor.
4.600,00 TL yardım
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı hizmetlerini etkin bir şekilde yürütmeye devam ediyor. Muhtaç durumda bulunan binlerce kişiye engelli aylığı, yaşlı aylığı, eşi vefat eden kadınlara yönelik yardımlar, asker ailesi yardımları, şartlı eğitim yardımları, kömür yardımı, ev yapım ve onarım yardımları başta olmak üzere toplamda 4.600.000 TL yardım dağıtılmıştır. 2015 Yılı içerisinde başlatmış olduğumuz yaşlı ve engelli ailelere ev temizlik hizmetlerine 2016 yılında da devam edeceğiz. Gerede Belediyesi tarafından Vakfımıza bağışlanan 380 m2’lik arsa üzerinde 12 aileye hizmet verecek sosyal konut yapımını planlıyoruz.
Köylere 5 milyon TL harcandı
Gerede Köylere Hizmet Götürme Birliği İl Özel İdaresi, KÖYDES ve İlbank’tan temin ettiği kaynaklarla 2015 yılı içerisinde güzel hizmetler yaptı. Gerede Köylere Hizmet Götürme Birliği köylerimizin alt yapısını güçlendirmek, var olan alt yapının işlerliğini devam ettirmek üzere 2 adet greyder, 2 adet kazıcı-yükleyici, bir adet eskavatör, bir yükleyici, beş adet kamyon, bir silindir ve bir adet arazi pikapla hizmetlerine yıl boyu aralıksız devam ediyor. 2015 Yılı içerisinde bu hizmetler için yaklaşık 5 milyon TL ödenek harcandı. İş makineleri ve hizmet araçlarının kullanımı için ise 120.000 litre akaryakıt kullanıldı.
Köy grup yolları
Köylere Hizmet Götürme Birliği Salur-Samat, Sofular-Çoğullu, Zeyneller-Çalaman grup yollarından sonra 5 km’lik Sarıoğlu-Macarlar grup yolunu ve 1,5 km Ibrıcak Köyü mahalle bağlantısının da sıcak asfalt (BTK) yapımını gerçekleştirdi. Böylece sıcak asfalt yol uzunluğumuz 33,5 km’ye ulaştı. Hedefimiz her yıl bir grup yolunu sıcak asfalt yapmak suretiyle ulaşım kalitesini yükseltmek.
Birliğimizce 2015 yılı içerisinde sathi kaplama asfalt yapım işlerine de ağırlık verildi. Asmaca Köyüne 3000 metre, Danışmentler, İnköy ve Ağızörengüney Köyleri grup yoluna 4000 metre, Havullu Köyü merkez ve Beylik Mahallesinin yoluna 3000 metre, Dağkara köyü ve Yanşaba mahallesine 2600 metre, Karacadağ Demirciler Köyü Semerciler ve Ağagil Mahalleleri yoluna 2000 metre, Karacadağ köyü Tozaklar mahallesine 1000 metre, Yukarıovacık Köyü ile Aşağıovacık Köyü arasına 4000 metre, Zeyneller grup yolu ile Külef Köyü bağlantısına 1700 metre, Karapazar Köy yoluna 1000 metre, Muratfakılar Köyü Çengeller Mahalle yolu ile Tatlar Köy yolu arasına 2000 metre olmak üzere toplam 24.600 metre 1. Kat Asfalt yapılmıştır. Ayrıca Kavacık yoluna 4.200 metre, Halaşlar Köyüne 500 metre asfalt altı yapılmış olup, bu köy yollarının asfalt kaplaması 2016 yılında yapılacaktır. Yine köy yollarının kalitesini yükseltmek amacıyla Ibrıcak, Halaşlar, Dağkara, Çayörengüney ve Kapaklı Köylerine 5 menfez ile Ümitköy-Mangallar arasına yaya köprüsü yapılmıştır. Sıcak asfalt, sathi kaplama ve sanat yapıları işleri için toplam 3 milyon TL harcama yapılmıştır.
Köylerimizin cami ve köy konakları önü başta olmak üzere toplanma alanlarının kilit taşı yapılmak suretiyle güzel bir görünüme kavuşması için yaklaşık 800.000 TL ödenek kullanılarak 42 Köyümüze 40.000 m2 kilit taşı döşenmiştir. 2016 Yılı içerisinde köy merkezlerimizde kilit taşı döşeme işine ağırlık vermeye devam edeceğiz.
Köylerimizin içme suyu sorunlarının çözümüne yardımcı olmak için 230.000 TL harcama yapılarak Çayörengüney. Koçumlar, Davutbeyli ve Hasanlar Köyleri su depoları ve şebekeleri, Karapazar ve Aşağı Ovacık Köylerinin ise şebekeleri yenilenmiştir. Ayrıca çeşitli ebatlarda 30.000 m içme suyu borusu şebeke değişimi ihtiyacı olan köylerimize dağıtılmıştır. 48 Köyü kapsayan içme suyu şebeke ve depolarının kalitesini yükseltmek için hazırlanan proje İlbank Genel Müdürlüğüne teklif edilmiştir.
Kanalizasyon çalışmaları
Kanalizasyon yatırımlarına da önem verilmiştir. Sarıoğlu ve Elören Köylerinin kanalizasyon yapım işine başlanılmış, Sarıoğlu Köyünün fosseptik ve şebeke hattı tamamlanmıştır. Geçitler Köyü Dümenler mahallesi, Göynükören, Hacılar ve Külef Köyü ek kanalizasyon hatları ve onarımları inşaatları tamamlanmıştır. Ayrıca Akçaşehir, Ümitköy, Aktaşkurtlar, Çalışlar, Süller Toklar, Aktaş, Çalaman ve Kösreli köylerine 8 adet sızdırmalı fosseptik çukuru yapılmıştır. Kanalizasyon işleri için toplam 280.000 TL harcama yapılmıştır.
2015 Yılı içinde yeni Hayvan İçme suyu Göleti (HİS) yapılmamış, ancak 40.000 TL harcanarak Yeniyapar ve Yenecik Köylerinin mevcut His Göletlerinin onarımı yapılmıştır. İlçemiz köylerine köy konakları ve alt yapı işlerinde kullanılmak üzere toplam 155.000 TL tutarında malzeme yardımı yapılmıştır.
Yapılan işlerin ödeneğinin temininde ve hizmetlerin etkin şekilde yürütülmesinde emeği geçen Bolu Valimize, Milletvekillerimize, Bolu İl Özel İdaresi Genel Sekreteri, İl Genel Meclisi Üyeleri ve çalışanlarına, Gerede Belediye Başkanına, İlçe Özel İdaresi ve Köye Yönelik Hizmetler birim çalışanlarımıza, muhtarlarımıza teşekkür ediyoruz.”