Gerede’de geçen hafta 5 yaylada, kaçak yapılan yapıların yıkım işlemi yapıldı. Özellikle pandemi döneminde yaylada yaşamını sürdürmek isteyenlerin sayısının arttığı ve bu nedenle yaylalardaki kaçak yapıların gözle görülür şekilde arttığı belirlendi.
Ecdadın inşa ettiği eski yapıların ahşaptan tek tip ve nizami duruşu bir yana bugün yaylalarda gelinen nokta, ‘açgözlülüğün geldiği son nokta’ olarak dile getiriliyor. Çoğu köyde bahçesinden yolun genişlemesi için tapulu arazisinden 1 metre pay vermeyen insanların, yayladaki arazileri 5 ev sığacak şekilde çitlemesi insanoğlunun ne kadar gözü doymaz olduğunu ortaya koyuyor.
Yaylalarda son zamanlarda oluşan çarpık yapılaşmanın önüne geçmek için 3091 sayılı kanun ile 775 sayılı gecekondu kanunu gereğince ekiplerin yıkım işlemlerini gerçekleştirdikleri belirtildi. Gerede’de Avşartarakçı, Eymür, Çayörengüney, Kayıkiraz ve Yünlü Yaylası’nda yıkım işlemleri yapıldı. Bu hafta ile beraber diğer yaylalarda da tespitleri tamamlanan bazı yapıların yıkımına devam edileceği öğrenildi. Doğaya uygun yapılmayan yapıların yaylaları yayla kavramından çıkarttığı gözlemlenirken, bazı yaylalarda çok katlı binaların da yapıldığına da şahitlik edildi.
İyice abartıldı!
Hayvanların otlatılması ve hayvancılığın ekonomiye sunduğu katkı nedeniyle burada doğaya uygun ahşap yapılara izin verilirken, gün geçtikçe cahilce betonlaştırılan yaylalarda önümüzdeki günlerde 5 katlı apartman binalarının yükselmesine kimse şaşırmayacak gibi gözüküyor. Ecdadın inşa ettiği eski yapıların ahşaptan tek tip ve nizami duruşu bir yana bugün yaylalarda gelinen nokta, ‘açgözlülüğün geldiği son nokta’ olarak dile getiriliyor.
Çitler de yıkılıyor
Yaylalarda insanların kafasına göre çektikleri çitler de ekipler tarafından kaldırılıyor. Çoğu köyde bahçesinden yolun genişlemesi için tapulu arazisinden 1 metre pay vermeyen insanların, yayladaki arazileri ‘burası benim’ diyerek 5 ev sığacak şekilde çitlemesi insanoğlunun ne kadar gözü doymaz olduğunu gözler önüne seriyor.
Rekor yıkım olabilir!
2020 yılında yaylalarda rekor düzeyde yapı inşa edilmesi bu yıl yaylalarda rekor düzeyde yıkımın yapılacağını işaret ediyor. Ekipler, şu anda bir çok yaylada belirleme çalışmasında bulunuyor.
Kriter getirilmeli
Zaman zaman “evim yıkılacak mı?” korkusuyla yaşayan vatandaşların da bu sorununa çare bulunması gerekiyor. Uzmanlar, bu problemin Orman Kanunları’na bazı kriterler getirilmesiyle sağlanabileceğini ifade ediyorlar.
Her köyün yaylasının nerede olduğunun geçmiş dönemlerde belirlendiğini belirten uzmanlar, orman içersinde kalan bu yerlerin hayvancılık için yapılarak günümüze dek geldiğini, yaylalar için örneğin 70 metrekareyi geçmeyecek şekilde, doğaya uygun (ahşap), hayvanların otlamasını engellemeyecek, belirlenecek olan kriterdeki projeyi aşmayacak şekilde tek tip evlerin inşasına izin verilmesini ve yaylalardaki tüm yapıların yıkılıp bu kriterin yerine getirilmesiyle düzenin sağlanabileceğini düşünüyorlar. Devletin bu tür bir sistemle hem kira geliri elde edebileceği, hem de tek tip proje olacağı için yaylalardaki çarpık yapılaşmadan kurtulabileceği belirtiliyor.
Muharrem İmamoğlu
Bu teklif güzel ama odunu olmayan ve dağsız kalan bizim köyümüz ne yapacak. Ormanımız yok Bende yaylamda bir evim olmasını isterim ama hayvan edinemiyorum ama yayla havasını bende almak istiyorum. ben senelerce memurluk yaptım. Babamdan kalan yayla evimizi abim aldı ben yayla havasından istifade edemiyorum ne olacak! Selamlarımla Yeniçağalı Emekli Müftü Muharrem İmamoğlu